HackFwd is een initiatief van Xing-oprichter Lars Hinrichs. Nadat hij de LinkedIn-concurrent heeft verlaten stort hij zich nu op de Europese startup-scene. Hinrichs merkt op dat veel durfinvesteerders helemaal geen interesse hebben in net opgerichte startups, hij wil in dat gat springen.

"Durfinvesteerders kunnen geen kleine investeringen ondersteunen, dat schept een financieel gat", schrijft Hinrichs. Hij wijst er op dat durfinvesteerders geen tijd én geen expertise hebben om startups creatief te ondersteunen.

Twee ton

HackFWD biedt een investering om een startup 1 jaar te laten overleven, volgens The Next Web komt dat neer op 191.000 euro. De startups houden dan voor 70 procent beschikking over het eigen vermogen, er gaat 3 procent van het bedrijf naar de adviseurs en 27 procent naar HackFwd.

Op dit moment steunt het fonds vier startups die HackBoxes worden genoemd. Daarbij zitten de makers van een iPhone-app om snel talen te leren en een to-do manager TheDeadline genaamd. Er zijn in Europa al vergelijkbare investeerders actief, zoals TNW Incubator en Seedcamp. Startups kunnen zich niet direct aanmelden, maar moeten via via het wereldje inrollen en hun idee pitchen.