U stapt de winkel uit met een pleister op uw hoofd, en een computermuis in uw schedel. Nou ja, muis... Het is een chipje kleiner dan een speldeknop. In de toekomst gebruiken we namelijk een muisloze computer.

Onzin? Misschien niet. Wetenschapstijdschrift Nature meldde onlangs een geslaagde muis-proef met een aap. Een eerdere test was al succesvol, maar nu werd er een nog kleinere chip onder de hersenpan van de primaat geïnstalleerd. En het werkt: de aap kan de muispijl op een computerscherm bewegen, alleen maar door aan de muispijl te denken (een aap aan een muispijl laten denken is natuurlijk ook al een hele opgave).

Als zoiets in een aap werkt, moet het ook in 'aap versie 2' (de mens) werken. Kijk ma, zonder handen! Nooit meer RSI. En dit is natuurlijk het begin van een geheel nieuw computertijdperk. Praten tegen een computer? Gooi die spraakherkeningssoftware maar over de schutting. U kunt over een x-aantal jaren een brief tikken met uw hersens en ogen. Denk wat u wilt schrijven en het verschijnt op het beeldscherm.

Enige concentratie is overigens vereist, want voordat u het weet verschijnen uw afwezige gedachten over pakweg het afgelopen ruige weekend op het beeldscherm.

En na de muis kunnen er natuurlijk steeds meer computeronderdelen en biochips in de mensch ingebouwd worden. De PC wordt dan echt een Personal Computer. Waarom zou je ook een computer op je bureau zetten? De blinde darm maakt plaats voor een harde schijf. Een groot deel van het menselijk brein is grijze massa en maakt plaats voor wat Random Access Memory. Voor de processor is er ook nog wel een plaatsje onder uw schedel en u zult flink moeten in- en uitademen om de boel te koelen (wie de boel wil overklokken dient veel ijsjes te eten).

Op de plaats van het staartbeen (een overbodig aandenken aan 'aap versie 1') past een energiecel ('s nachts inpluggen en opladen). Optioneel zijn sensoren in uw vingertoppen, een 'Intel Inside' tatoeage en een netwerkkaartje (pas op voor hackers!).

Het beeldscherm? Dat wordt simpelweg aan het oog gemonteerd. Half mens, half computer, ofwel borg zoals het in Star Trek heet. Op het Internet circuleert al langer een foto van Microsoft opperhoofd Bill Gates als borg. Creatief Photoshoppen? Het zou dus wel eens een echte foto kunnen zijn.

De naam Microsoft vond ik altijd al een beetje medisch klinken. Ze hebben daar vast al een uiterst geheime biotech divisie, waar ze werken aan programma's als Human Explorer en Inlook Express. En dan komt die Microsoft Certified Mouse Injector er ook wel.

OK, genoeg. Beam me up, Scotty.