Het noodlijdende telecombedrijf boekte over het eerste halfjaar van 2000 nog een verlies van 19 miljoen euro. Oorzaak van de oplopende tekorten zijn onder meer afschrijvingen en de financieringskosten door de aankopen van UMTS-licenties en het Duitse E-Plus.

Het aandeel KPN bereikte maandag een historisch dieptepunt op 2,67 euro. KPN verwacht over heel 2001 een negatief nettoresultaat.

Het bedrijf sluit gedwongen ontslagen niet uit. Eind vorig jaar meldde KPN al dat 8000 'taken' zullen verdwijnen. Topman Paul Smits zei af te treden als dat in het belang van het bedrijf is.

Nog vorige week zag KPN een fusie met Belgacom mislukken. De enorme schuldenlast van KPN vormde voor de Belgen het voornaamste struikelblok. Eind juli bedroeg die schuld nog 22,8 miljard euro.

Om een deel daarvan af te lossen verkoopt KPN voor 2,2 miljard euro bezittingen en deelnemingen. Daaronder zijn belangen in het Ierse Eircom die 632 miljoen euro moeten opbrengen, het Hongaarse Pannon (ruim 600 miljoen euro) en het Britse Vodafone (572 miljoen euro).

Smits kondigde maandag aan de lijst met te verkopen onderdelen mogelijk uit te breiden. Hij sloot niet uit het mobiele telefoniebedrijf KPN Mobile van de hand te doen. Alleen het verkopen en terughuren van het vaste telefonienetwerk is niet aan de orde.

Het bedrijf zag wel de omzet stijgen met 17,5 procent, van 2,7 miljard naar 3,2 miljard euro. Ook de opbrengsten namen toe. Grootste groeier dit halfjaar is de divisie mobiel die bijna 35 procent groeide ten opzichte van 2000. KPN Mobile telde eind juni 5,1 miljoen klanten.

De opbrengsten van internet stegen met 16,6 procent tot 351 miljoen euro. Het aantal internetminuten steeg met ruim 38 procent naar een kleine 12 miljard. Inmiddels maken 123.000 klanten gebruik van Mxstream, de internettoegang met ADSL-techniek.