Voor de aanstaande verkiezingen voor de Bürgerschaft, die met de deelstaatparlementen van de andere Duitse Länder te vergelijken is, zal Hamburg in februari 2008 geen stemmachines, maar circa 12.000 digitale pennen inzetten.

De pen bevat een minicamera die automatisch vastlegt op wie gestemd wordt. Stemmen gebeurt net als in het verleden op papier. Mocht de pen defect raken, dan staat er altijd nog een kruisje op het biljet.

De inzet van de digitale pen was noodzakelijk omdat in Hamburg op wel 1000 kandidaten kan worden gestemd. Op bestaande stemcomputers zoals die van NEDAP zouden zoveel namen niet eens vermeld kunnen worden. De namen worden daarom opgenomen in stemboekjes.

De pen stuurt zijn data door naar een computer, waarna het geheugen wordt gewist voor de volgende stem. In 2005 is de technologie al eens getest in twee kiesdistricten in Hamburg-Wandsbek, waarop gunstig is gereageerd.

De pennen worden geleverd door het Duitse bedrijf Diagramm Halbach (http://www.halbach.com), maar de onderliggende herkenningstechniek is ontwikkeld door Anoto Group AB uit Zweden. Hamburg trekt voor de technologie 5 miljoen euro uit.

Interesse

Ook andere Duitse staten en landen hebben interesse voor de technologie. Vorige week nog adviseerde de Nederlandse commissie Korthals-Altes dat het stemmen met machines moet worden veranderd. Uitgebrachte stemmen moeten weer op papier worden geprint, voordat ze door een ander apparaat worden geteld. Daarom wordt voor de eerstkomende verkiezingen in Utrecht weer even pen en papier gebruikt.

Helemaal onomstreden is het gebruik van de digitale pen overigens niet. Stemmen die met een normale pen worden uitgebracht tellen niet mee. De oppositiepartijen in de Hamburgse Senaat vinden die maatregel 'onconstitutioneel'.