De FTC heeft een rechtszaak aangespannen tegen zes spammers die zich bezighielden met illegale praktijken, zo meldt persbureau Reuters.

Een spammer kreeg de handelswaakhond achter zich aan, omdat hij gebruikmaakte van logo's van bekende Amerikaanse bedrijven. Op die manier probeerde de verzender persoonlijke informatie (zoals inkomen en de waarde het huis) van de ontvangers te ontfutselen.

Een andere spammer bood via e-mail een spamfilter aan. In werkelijkheid zorgt dat spamfilter niet voor minder, maar juist voor méér ongevraagde commerciële e-mails. De FTC beschuldigt de vier andere spammers van het rondsturen van illegale kettingbrieven waarin om geld wordt gevraagd.

Honderd andere 'ondernemers' die klanten proberen te winnen voor piramidespelen, hebben een waarschuwingsbrief ontvangen.

Het versturen van ongevraagde commerciële e-mail is niet verboden in de Verenigde Staten. Zesentwintig Amerikaanse staten hebben weliswaar een vorm van anti-spamwetgeving, maar pogingen om een federale anti-spamwet aan te nemen, zijn tot nu toe steeds gestuit op bezwaren van marketeers.