Het opmaakpakket InDesign, in de Creative Suite van Adobe, loopt onder bepaalde omstandigheden vast op nieuwe Macs, die versie 10.7.4 van OS X draaien. Na het crashen schotelt de Adobe-software nog een waarschuwingsvenster voor, dat verder niet aangeeft wat er aan de hand is. De lege waarschuwing biedt ook geen knoppen om het weg te klikken, weet technieuwssite Cnet te tonen.

Nieuwste OS X-versie

Dit probleem raakt gebruikers die Apple's nieuwste MacBook Pro-modellen gebruiken, waar standaard 10.7.4 op staat geïnstalleerd. Adobe heeft na onderzoek van de InDesign-crashes ontdekt dat Apple een bepaald OS X-component heeft verwijderd uit zijn besturingssysteem, schrijft Cnet nu. Het gaat om een api-onderdeel (application program interface) dat door InDesign wordt gebruikt om systeemiconen te beheren, waaronder die in een waarschuwingsvenster.

InDesign- en InCopy-versies CS5, CS5.5 en CS6 struikelen over dit gemis in de nieuwste Lion-versie. Adobe adviseert gebruikers nu om de update naar die OS X-versie te mijden. Voor gebruikers die al op 10.7.4 zitten - hetzij door updaten, hetzij door aanschaf van nieuwe Macs - krijgen een zip-bestand aangereikt met daarin de ontbrekende componenten.

Nu met kopieerscript

Die moeten ze dan installeren op hun systeem. Aanvankelijk vereiste dat zelf uitpakken en kopiëren van de bewuste bestanden middels een achtstappenplan van Adobe. Inmiddels heeft de softwareleverancier een script toegevoegd aan de download van zijn fix. De oplossing is vooralsnog niet beschikbaar als automatische update voor de Creative Suite.