De onderzoekers stellen na onderzoek dat het alleen veiliger is om beide handen aan het stuur te houden als het bijvoorbeeld sneeuwt of regent. Als de weersomstandigheden normaal zijn, is er nauwelijks een verschil in veiligheid tussen handsfree bellen of bellen met de telefoon in de hand. Het is gewoon überhaupt gevaarlijk om te telefoneren tijdens het rijden.

Vergelijkend onderzoek

De studie is gedaan door het Public Policy Institute van Californië. De instelling vergeleek statistische gegevens van ongevallen in verschillende Amerikaanse staten. Sommige staten hebben net als Nederland wetten die het gebruik van een handsfreeset verplicht stellen in de auto, maar in veel Amerikaanse staten mag de telefoon nog gewoon worden vastgehouden.

In Californië gaat op 1 juli een handsfreewet in. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat deze maatregelen geen effect hebben als het weer goed is. Toch denken ze dat het aantal geredde levens bij slecht weer kan oplopen tot 300 mensen per jaar.

Arthur Goodwin van de Universiteit van North Carolina is minder zeker over zulk soort getallen. Ook hij deed onderzoek naar de effecten van handsfree bellen. "We tasten nog in het duister naar het exacte effect van deze wet," aldus de onderzoeker.

Bellen sowieso gevaarlijk

Studies uit het verleden hebben al aangetoond dat bellen tijdens het rijden sowieso een gevaar vormt. Of er nou met of zonder handsfreeset wordt gebeld. Automobilisten die aan het bellen zijn, lopen vier keer zoveel kans om in een ongeluk te raken dan hun niet-bellende medeweggebruikers.