In een opiniërend artikel voor Webwereld betoogt Breukhoven waarom de gebruikelijke argumenten voor het gratis downloaden van films en muziek onzin zijn. Cd's zijn niet duurder geworden, stelt hij.

"Over prijzen van entertainmentproducten worden uiteraard altijd discussies gevoerd. Maar veel van de gebruikte argumenten zijn gewoon onzin. Een cd kost helemaal niet meer dan tien jaar geleden bijvoorbeeld." Daarnaast vindt hij het onfatsoenlijk om muziek te downloaden via p2p-netwerken: "Het vreemde aan de discussie over het al dan niet illegaal downloaden is dat dat eigenlijk helemaal geen discussie zou moeten zijn."

Muziek- en filmuitwisseling via p2p-netwerken kost de Nederlandse industrie jaarlijks 150 tot 200 miljoen euro, weet Breukhoven. Hierdoor staan er veel van de 450.000 banen in deze industrie op de tocht.

De directeur geeft wel toe dat legaal downloaden moeilijker gaat dan via het illegale circuit: "Helaas weten wij ook dat dat legale alternatief niet net zo makkelijk en goedkoop is als downloaden via het illegale circuit. Al onze bestanden zijn voorzien van drm-beveiliging zodat je hiermee niet zomaar altijd kan doen wat je zou willen. Je kan er wel exact datgene mee doen dat de platenindustrie ons als Free Record Shop toestaat."

Lees hier de volledige opinie van Hans Breukhoven.