In de aanklacht worden Apple Computer, Dell, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, Sharp, Sony en Toshiba beschuldigd van misleiding met advertenties waarin pc's worden aangeboden, zo meldt persbureau Reuters.

De aanklacht is afkomstig van vier inwoners van Los Angeles. Ze proberen met de rechtszaak een einde te maken aan de manier waarop de fabrikanten hun harddisks proberen te verkopen.

Volgens de aanklagers wordt de grootte van een harddisk doorgaans naar boven afgerond om er hele getallen van te maken. Zo kan het voorkomen dat iemand die een computer met een harddisk van 20 GB koopt, in werkelijkheid een pc krijgt met 18,6 GB. Dit onafgeronde getal komt volgens de aanklagers door de binaire systeem waarmee harddisks werken.

Hoe groter de harddisk, hoe groter het verschil tussen de werkelijke grootte en de grootte waarmee wordt geadverteerd. Wie een harde schijf van 150 GB koopt, zou op die manier 'slechts' 140 GB krijgen. Op die 10 GB verschil zouden klanten zeker tweeduizend minder mp3'tjes of 20.000 minder foto's kunnen opslaan.

De aangeklaagde bedrijven waren niet voor commentaar bereikbaar.

Er zou niet alleen van misleiding sprake zijn bij de specificaties voor harde schijven. Ook met processors lijkt gerommeld te worden, zo ontdekte PC-Active althans. Het computertijdschrift meldt dat computers soms worden aangeboden met een minder snelle processor dan wat de klant zou verwachten op basis van de advertentie. De resultaten van dit onderzoek staan in het oktober-nummer.