De beslissing om het delen van muziek- en audiobestanden te blokkeren is een poging van het bedrijf om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen internetpiraterij, meldt de BBC.

Het filtersysteem van WD houdt bij het blokkeren geen rekening met de aard van het mediabestand. De eigenaar kan dus ook geen mediabestanden delen die hij zelf heeft gemaakt.

Onrechtmatig en schadelijk

Privacyactivisten noemen de maatregel van WD onrechtmatig en schadelijk voor de rechten van consumenten. De stap is des te opmerkelijker omdat het tij tegen DRM-systemen zich juist leek te keren.

DRM is een controversiële technologie, omdat het gebruikers beperkt in de manieren waarop zij mediabestanden kunnen gebruiken. Online muziekverkoper Apple en platenmaatschappij Emi hebben de technologie al aan de kant gezet en bieden muziek zonder restricties aan.

Kansloos

Volgens Peter Brown van de Free Software Foundation, een organisatie die zich verzet tegen DRM, is de maatregel van WD niet wenselijk en kansloos: "Dit soort technieken zijn een poging om controle te krijgen over onze computers. Dat is slecht voor de maatschappij omdat het een poging is om in de gaten te houden wat we doen en hoe we ons digitale leven leiden. We worden gevraagd om iets op te geven dat symbool staat voor democratie, vrijheid en de mogelijkheid om te communiceren met een grote groep mensen".

Meer dan 30 bestandstypen verboden

Het filter van Wester Digital verbiedt gebruikers tot het delen van meer dan 30 verschillende bestandstypen, wanneer ze gebruik maken van de Anywhere Access-software van het bedrijf. Volgens Brown is het echter een kwestie van tijd voordat de maatregel weer verdwijnt: "Het ontneemt burgers hun rechten en daarbij heeft DRM aangetoond dat dit soort beveiligingen kunnen worden omzeild. Je kunt kopiëren niet verbieden met behulp van technische restricties, dat is simpelweg onmogelijk".