Het gemiddelde prijsniveau van harde schijven is het afgelopen halve jaar erg stabiel geweest, tot de overstromingen in productieland Thailand. Vanaf medio oktober zijn de prijzen plots geëxplodeerd, met een voorlopige piek in begin november. Ondertussen zijn de prijzen in Europa meer dan 150 procent omhoog gegaan. In Nederland zijn sommige hdd-modellen zelfs verdriedubbeld in prijs.

5,4 procent per dag

De Europabrede stijging is gemeten door de Britse prijsvergelijker Idealo, op basis van metingen bij Britse, Duitse, Franse en Italiaanse webwinkels. Tussen mid-oktober en mid-november is de gemiddelde prijsstijging uitgekomen op 5,4 procent per dag. De grootste prijsexplosie is gemeten in Duitsland.

De prijsexplosie varieert wel enigszins per fabrikant, merkt techblog Slashdot op. De gemiddelde prijs op Amazon voor een 1 TB-schijf van Western Digital is eind oktober ruim verdubbeld, maar daarna iets gezakt. De gemiddelde prijs voor een 1 TB-schijf (met minder cachegeheugen) van Seagate is rond dezelfde tijd bijna verdrievoudigd.

Nederland

Diezelfde twee hdd's zijn in Nederland sinds mid oktober qua prijs verdriedubbeld. De gemiddelde prijs van het WD-model is gestegen van zo'n 75 euro naar bijna 190 euro nu. Midden deze maand is dat model gepiekt naar 210 euro, blijkt uit de prijsvergelijker van de Nederlandse techsite HardwareInfo.

De gemiddelde prijs van het Seagate-model is in dezelfde periode opgelopen van ongeveer 55 euro naar 155 euro nu. De tussentijdse piek ligt wat na het midden van de maand en bedraagt 160 euro. Zie het tabblad 'Prijs afgelopen half jaar' bij de grafiek onderaan deze overzichtspagina en deze pagina.

Nog maanden

Het door overstromingen geteisterde Thailand is goed voor bijna de helft van de wereldwijde productie van harde schijven. In het Aziatische land worden zowel de schijfstations (hdd's) zelf als de componenten erin gefabriceerd. Onderzoeksbureau IDC heeft al gewaarschuwd voor prijsstijgingen doordat zeker de helft van Thailands hdd-productiecapaciteit is gemankeerd.

Het oplopende tekort raakt ook grote pc-producenten zoals Dell. De 'droogte' door de Thaise overstromingen duurt naar verwachting nog maanden of zelfs een jaar. De Britse ict-nieuwssite The Register schrijft nog dat cynici in de huidige prijsexplosie ook een sluw plan zien van importeurs en webwinkels om oude voorraden tegen hogere prijzen te slijten.

Megaconsolidatie

Tegelijkertijd is er een grote consolidatie gaande in de markt van hdd-fabrikanten. De huidige nummers één en twee slokken respectievelijk de nummers drie en vijf op. De twee grootste hdd-fabrikanten hadden al een ruime voorsprong op hun concurrenten.