In een hartenkreet aan Europese leiders wijzen oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon van muziekstreamingdienst Spotify op de noodzaak van een “mentaliteitsverandering” in Europa . Dit moet de brain drain richting Silicon Valley stoppen en economische groei in Europa stimuleren.

De digitale revolutie levert een “once-in-a-generation opportunity” voor het creëren van meer banen en welvaart, argumenteren de twee, en voor het bouwen van een meer flexibele en competitieve Europese economie. De Spotify-oprichters schrijven de brief in hun rol als leden van The Startup Europe Leaders Club, een onafhankelijke groep van techondernemers die advies geeft aan de Europese Commissie.

'Talent loopt onterecht weg'

“Ondanks de enorme kansen is het ondernemerschap voor de meeste talentvolle mensen niet hun eerste carrièrekeuze. Te veel mensen denken dat zij Europa moeten verlaten om succesvol te zijn”, leest de brief van Ek en Lorentzon aan de Britse krant The Daily Telegraph.

Ek en Lorentzon willen hier geen centrale kopie van Silicon Valley maar "een netwerk van silicon hubs" voor de opkomende start-up cultuur in Europa.

De Spotify-starters wijzen op de historische steun voor innovatie in de Verenigde Staten. Die staat pontificaal tegenover Europa’s zwakke verleden bij het helpen van start-ups. “Ondernemerschap, lange tijd de motor van Amerikaanse groei, is niet op een effectieve of systematische manier gecultiveerd hier in Europa."

"Bij het stimuleren van Europese start-ups is meer nodig dan alleen een verandering in beleid. Het vereist een mentaliteitsverandering. Er is een overvloed aan talent, ideeën en energie”, betogen de twee mannen achter de succesvolle muziekdienst.