Chipmaker Intel maakt enkele details bekend van zijn nieuwe generatie grafische ‘Iris’-chips, die gebruikt gaat worden in de aankomende laptops, hybrid-pc’s en desktops. Iris, geïntegreerd in Haswell-cpu’s, levert een verdubbeling of verdrievoudiging van de prestaties van de Intel HD Graphics 4000, die momenteel onderdeel uitmaken van Ivy Bridge- processors.

Dat is een stevige vooruitgang voor Intel-begrippen. De grafische prestaties stijgen doorgaans gestaag bij de chipmaker, die op dit gebied traditioneel achter specialisten AMD en Nvidia aanhobbelt.

5 niveaus in 2013

Overigens zullen niet alleen Haswell-processors uitgerust worden met deze sterk verbeterde grafische prestaties. Intel levert dit jaar 5 niveaus van geïntegreerde graphics; Intel HD, Intel HD Graphics 4600, Intel HD Graphics 5000, en de bovenkant van de markt de Intel Iris 5100 en de Intel Iris Pro 5200.

Klik voor groot

Met name de laatste twee zorgen voor sterk verbeterde grafische prestaties, zo belooft de chipmaker. “Iris-graphics komen met een verbluffende visuele ervaring – een extra grafische kaart zal niet nodig zijn”, luidt het statement. Iris zorgt tevens voor snelle video- en fotobewerking via een verbetering van de Quick Sync Video-technologie en MJPEG-acceleratie.

Daarbij leveren de chips ondersteuning voor zowel de 4K Ultra HD-resolutie (3840 bij 2160 pixels) als Apple’s OpenCL (Open Computing Language) en Microsofts DirectX 11.1-api’s.

Vanaf juni

Pc’s en laptops met deze grafische chips staan gepland vanaf juni. De verwachting is dat Intel die maand op de Computex beurs in Taipei (Taiwan) nieuwe systemen zal uitrollen. Haswell wordt dan de 4e generatie Intel Core-chips.