Dat stelt Icahn in een interview met zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ). Volgens de miljardairinvesteerder zijn de raad van bestuur en ceo Jerry Yang oneerlijk en onbetrouwbaar gebleken omtrent hun bereidheid om een overnamebod te overwegen.

De miljardair baseert zijn pleidooi op stukken die gisteren aan het licht kwamen. Daaruit bleek dat Yang een peperduur sabotageplan had ingevoerd waarbij werknemers torenhoge bonussen kregen uitgekeerd bij een mogelijke overname. Het plan is bedoeld om de kosten van een overname op te drijven, en daarmee onaantrekkelijk te maken.

"Ik ben verbluft over hoe ver Jerry Yang en de raad zijn gegaan zijn door zich in te graven in deze situatie", aldus Icahn tegenover WSJ. "Het is nu ook geen geheim meer voor mij waarom het bod van Microsoft niet meer op tafel ligt. Hoe kan Yahoo aan de ene kant volhouden dat het bereid is te onderhandelen en het bedrijf te verkopen, terwijl ze aan de andere kant het proces compleet saboteren zonder het iemand te vertellen?"

Damage control

Icahn dreigde eerder al een aantal leden van de raad van bestuur te vervangen met een zogenaamde proxy-aanval tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering. Op de lijst van te dumpen bestuurders staat dus nu ook expliciet ceo Yang.

Intussen doet Yahoo koortsachtig aan damage control. Het liet in een reactie op Icahn weten 'dat de raad, inclusief Jerry Yang, altijd glashelder is geweest dat het elk bod van Microsoft zou overwegen als het in het belang van de aandeelhouders is'.

Het management heeft ook de komende, potentieel explosieve, aandeelhoudersvergadering wederom uitgesteld, van 3 juli naar 1 augustus.