De bijna geheel verlamde natuurkundige krijgt een snellere computer die bijvoorbeeld een voorspellend woordenboek bevat zodat Hawking sneller met zijn wang woorden kan 'typen'. Het nieuwe systeem maakt dat ALS-patiënt Hawking twee keer zo snel kan communiceren; hij hoeft volgens Intel voortaan maar minder dan 20 procent van de tekens zelf in te voeren. Andere taken als surfen op het web en het bewerken van documenten moeten tot tien keer sneller kunnen, belooft de technologieleverancier.

Lees ook: Intel helpt Stephen Hawking sneller spreken

"Mijn oude systeem was twintig jaar oud en ik vond het lastig hiermee effectief te communiceren", laat Hawking weten. Het 72-jarige genie hoopt met de nieuwe computer weer twintig jaar vooruit te kunnen. Het nieuwe platform ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) is volledig aan te passen en komt in januari 2015 beschikbaar voor de open-source community. Hawking en Intel hopen dat onderzoekers hiermee nieuwe toepassingen voor andere invaliden kunnen ontwikkelen.

Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om tekst in te voeren door met ogen te knipperen of met de wenkbrauwen te bewegen. Alle onderdelen van het systeem kunnen worden aangepast, zodat allerlei interfaces denkbaar zijn.