De gesprekken tussen HCC en KPN zijn op een dood spoor beland. "We zijn geen centimeter opgeschoten", zo zegt HCC-woordvoerder Jocko Rensen. "We overleggen niet meer met KPN en hebben besloten met andere aanbieders van breedband te onderhandelen." HCC bood zijn 160.000 leden de mogelijkheid om via zijn provider HCCnet een ADSL-abonnement te nemen via Mxstream van KPN. Een logische keus: HCCnet is gedeeltelijk eigendom van KPN. Sinds KPN echter begin deze maand een prijsverhoging afkondigde, is de goede verstandshouding voorbij.

Geen onderzoek NMa

HCC diende een klacht in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en dreigde met gerechtelijke stappen. Dit heeft niets opgeleverd. De NMa heeft besloten geen onderzoek naar de praktijken van KPN te doen omdat er geen sprake van monopolie zou zijn op de breedbandmarkt. Rensen is teleurgesteld: "Het is leuk dat er een club als de NMa is, maar de consument heeft daar niets aan." Hoewel de gang naar de rechter nog niet definitief is afgesloten, verwacht Rensen ook hier weinig heil van. "Ook daar schiet de consument weinig mee op. De KPN lacht alleen maar om een rechtszaak."

Zowel kabel als DSL

Vandaar dat HCC zich nu concentreert op concrete acties. Inmiddels onderhandelt de computerclub met concurrerende breedbandaanbieders. Het gaat hierbij om zowel kabel als DSL. Hierbij kan gedacht worden aan partijen als BBned en BaByXL voor DSL en Chello en @Home voor kabel. Namen wil Rensen echter nog niet noemen. Dientengevolge zal HCC zijn klanten niet langer meer aanraden van Mxstream gebruik te maken. "Andere partijen bieden veel meer waar voor hun geld", zegt Rensen. "Onze leden moeten snel en prettig kunnen internetten met een betrouwbare partner. Dat is KPN niet." Volgens Ronald van Rooden, directeur van HCC, heeft HCCnet inmiddels `vele opzeggingen' voor Mxstream binnengekregen. Daarnaast is de standaard opzegbrief duizenden keren gedownload. Ongeveer 15.000 leden van HCC maken nu nog gebruik van Mxstream via HCCnet.