Eind vorige week circuleerden geruchten dat Toshiba, tot nog toe voorvechter van het HD-dvd formaat, binnen enkele weken de witte vlag zal hijsen in de strijd om de volgende generatie dvd's.

Aandelen

De Japanse televisie heeft bericht dat Toshiba inmiddels daadwerkelijk is gestopt met de productie van HD-dvd's. Hoewel de capitulatie het bedrijf honderden miljoenen dollars zal kosten, hebben analisten het besluit unaniem toegejuicht. Alleen al het stopzetten van de verkooppromotie voor de doodbloedende HD-dvd zal het Japanse concern komend jaar 280 miljoen dollar besparen, becijferde de Amerikaanse zakenbank JP Morgan. De aandelen Toshiba zijn vandaag met ruim 5 procent in waarde gestegen.

Afgelopen vrijdag heeft ook winkelketen Wal-Mart nog bekendgemaakt dat de HD-dvd's van de schappen zouden verdwijnen in 4.000 Amerikaanse winkels. Eerder die week waren elektronicaketen Best Buy en online videoverhuurder Netflix al overgelopen naar het Blu-ray kamp.

Doodsteek

De doodsteek voor het HD-dvd formaat zou het gerucht kunnen zijn dat Microsoft nog in mei dit jaar een Blu-ray versie van de spelcomputer Xbox 360 zal uitbrengen. Hierdoor hoopt het softwarebedrijf de concurrerende PlayStation 3 van Sony te kunnen bijbenen. Volgens ingewijden bij Microsoft zou er al een losse Blu-ray speler zijn ontwikkeld, die kan worden aangesloten op de Xbox.