De heftige competitiestrijd tussen de twee mediadragers heeft beide kampen veel geld gekost. In een dergelijke strijd is het doorgaans de consument die hiervan profiteert. Nu de strijd is gestreden, is het wat dat betreft gedaan met de voordelen van de consument, meldt TGDaily.

Blu-ray niet beïnvloed

Wie ondanks de verloren strijd toch nog een HD DVD-speler wil aanschaffen, betaalt daarvoor het recordbedrag, in negatieve zin, van 102 dollar (67 euro) voor het 720p HD-A3 model. Voor het kwalitatief betere 1080p HD-A30-model moet 137 dollar (90 euro) worden neergeteld, een belachelijk lage prijs in vergelijking met de bedragen die een jaar geleden voor dergelijke spelers moesten worden neergeteld. De prijs van Blu-ray-spelers lijkt echter totaal niet te zijn beïnvloed door de concurrentiestrijd en is in de eerste maanden van dit jaar zelfs gestegen. De enige uitzondering vormt de hybride HD DVD/Blu-ray-speler LG BH200, die van 999 dollar is gezakt naar 629 dollar (413 euro).

Kleine opleving voor HD DVD

De sterke prijsdalingen van de HD DVD-spelers heeft overigens wel geleid tot een kleine opleving van de verkoop voor Toshiba. De HD-A35 staat op dit moment als tweede op de ranglijst van meest populaire DVD-producten, gevolgd door de HD-A3 op nummer acht. Ter vergelijking, de populairste Blu-ray player op Amazon, de Sharp BD-HP20U, staat op nummer 18.

Prijzen voorlopig stabiel

Uiteraard is deze opleving van de verkoop in HD DVD spelers eenvoudig te verklaren door de prijsdaling en nauwelijks een overwinning te noemen. Het is voor Sony dan ook geen reden om de prijzen te verlagen. Zelfs in de eerste maanden van dit jaar, toen de strijd nog in volle gang was en de prijzen van HD DVD-spelers snel kelderden, waren de prijzen van de Blu-ray spelers al langzaam aan het stijgen.

Nu de strijd tussen de twee formaten nu dan ook echt voorbij is, is er weinig hoop dat de prijzen van Blu-ray-spelers binnen nu en een half jaar zullen dalen. Verwacht wordt dat pas rond het eind van dit jaar het prijsniveau in Amerika tot onder de 300 dollar zal dalen.