De twee fondsen, die een reputatie hebben als activistische haviken, willen op de aanstaande aandeelhoudersvergadering op 22 mei vijf van de zes leden van de Raad van Toezicht vervangen. Centaurus en Pardus leggen Atos het vuur aan de schenen omdat ze overtuigd zijn dat het bedrijf ondermaats presteert en onvoldoende focus heeft, meldt Automatisering Gids.

Centaurus en Pardus bezitten in totaal 22 procent van de aandelen van het Franse bedrijf. De hedgefondsen willen Atos niet opsplitsen, zoals eerder werd bericht. De twee beleggers willen in eerste instantie vooral 'herstructureren en revitaliseren'.

Dat de Atos-top met angst en beven naar de komende aandeelhoudersvergadering uitkijkt zou blijken uit een intern 'Bericht aan de werknemers' gedateerd van 2 mei, waarin de directie onomwonden stelt:

"...Deze activistische fondsen - die uitsluitend opereren op basis van een tactiek gericht op destabilisering en nooit aangetoond hebben te handelen als aandeelhouders met een langetermijnvisie - hebben aangekondigd op 22 mei tijdens de Algemene Aandeelhouders Vergadering vijf eigen vertegenwoordigers te benoemen in de Raad van Toezicht. Het is zeker niet uitgesloten dat zij hiermee de volledige controle over de Raad van Toezicht in handen krijgen."

Atos Origin zit in Nederland momenteel in een patstelling met de vakbonden over de cao van de werknemers. Dinsdag maakte de directie bekend de bonden definitief aan de kant te zetten en alleen nog met de ondernemingsraad te willen praten.