De ontwikkelaars hebben versie 3.0 van het Nederlandse landschap voor Microsoft Flight Simulator deze week afgerond. Alles bij elkaar zijn de beelden 21 GB groot (vijf dvd's) en zullen ze uitsluitend als torrent zijn te downloaden.

Guido van Wijngaarden is een van de stuwende krachten achter NL2000 dat in 1997 begon als project om een volledige landschap van Nederland te bouwen. NL2000 biedt een fotorealistische ondergrond van heel Nederland van 1 meter per fotopixel. Bovendien zijn er meer dan 240.000 driedimensionale objecten zoals bomen, hoogspanningsmasten, molens, antennes, bruggen, flats en koeien.

De benodigde data is grotendeels afkomstig van bedrijven die deze belangeloos ter beschikking stelden. Welke bedrijven hebben meegedaan, kan en wil Van Wijngaarden niet zeggen.

Van Wijngaarden bevestigt dat er contact is geweest met Defensie voordat het landschap kon worden uitgebracht. "Het ministerie van Defensie heeft de scenery ook gecontroleerd voordat we het mochten publiceren. Van militaire objecten zitten er geen luchtfoto's in, maar dat zie je bijna niet omdat we dat netjes weggepoetst hebben", aldus Van Wijngaarden.

Schiphol

Speciale aandacht is besteed aan de luchthavens. Vooral Schiphol is volledig opnieuw vormgegeven met veel nieuwe gebouwen, volledig nauwkeurige taxiwegen en platforms, verbeterde nachtverlichting en dynamische passagiers afhandelingsbruggen.

Vanwege de grootte van de bestanden, was er geen provider te vinden die de downloads voor zijn rekening wilde nemen. Daarom wordt het landschap uitsluitend als torrent aangeboden.

Opvallend is dat NL2000 niet compatibel is met de laatste versie van Microsoft Flight Simulator. De oorzaak is de nieuwe engine die Microsoft in Flight Simulator X gebruikt voor de weergave van het landschap en de objecten daarin. NL2000 is freeware.