Elon Musk, brein achter elektrische automaker Tesla, doet het weer. In een blogpost met de titel 'All Our Patent Are Belong To You' kondigt hij aan dat Telsa zijn patenten niet zal gebruiken om licenties of een verbod te eisen van concurrenten, mits die zelf ook goed van vertrouwen zijn en Tesla niet aanklagen.

Hiermee vangt Musk drie vliegen in één klap. Het opengooien van patenten om innovatie te stimuleren gooit hoge ogen bij het publiek, dat zijn buik vol heeft van de voortdurende patentoorlogen en trolgeweld. Ten tweede zal hiermee het elektrisch rijden een stimulans krijgen is de hoop, en dat is goed voor het klimaat. Ten derde is de actie zeker niet altruïstisch: door de Tesla-tech te 'open sourcen' hoopt Musk dat het de de facto standaard wordt. Dan komt er mogelijk meer concurrentie, maar ook een grotere markt voor het andere ijzer in het vuur: de accu's die Tesla produceert.

Vastgeroest in verbrandingsmotor

Waarom heeft Tesla dan überhaupt patenten? In eerste instantie was Musk bang dat autofabrikanten aan de haal zouden gaan met zijn technologie. Maar omdat de meeste daarvan weinig of geen initiatief nemen op de elektrische automarkt, is tot deze 'stimuleringsmaatregel' besloten.

Musk concludeert: "Leiderschap in technologie wordt niet bepaald door patenten, die weinig bescherming bieden tegen een gemotiveerde rivaal, zo leert de geschiedenis, maar door de aantrekkingskracht voor de meest getalenteerde techneuten. Door de open source filosofie los te laten op onze patenten wordt Tesla's positie eerder sterker dan zwakker, is onze overtuiging."