Op de site ViaMijnBank.nl krijgen consumenten en bedrijven informatie over het digitaal versturen van nota's. "Ook kunnen klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank met ViaMijnBank hun rekeningen online ontvangen en vervolgens betalen via hun eigen beveiligde omgeving in internet bankieren",aldus EZ.

De staatssecretaris wil dat de overheid in 2010 tien procent van de facturen volledig digitaal afhandelt. "Dit scheelt de bedrijven en belastingbetaler veel geld. Binnenkort leggen we deze afspraken ook vast in een overeenkomst met VNO-NCW, MKB Nederland en de belangrijkste overheidspartijen die veel factureren", aldus Heemskerk. "De banken laten met dit soort initiatieven zien dat ze voorop lopen als het gaat om het gebruiken van ICT."

Bedrijven zouden volgens EZ veel geld kunnen besparen door meer zaken digitaal te regelen. Ook liet het ministerie weten bezorgd te zijn over de productiviteit in de dienstensector. Doordat er een trage groei is in die sector, en door de crisis, zou de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven verslechteren. Economische Zaken helpt daarom ook verschillende branches met digitaliseren via het programma Nederland Digitaal in Verbinding.

Meer weten over geld besparen met digitaal factureren en andere vormen van Enterprise content management (ECM)? Schrijf u in voor de gratis Webwereld webcast 'Kosten besparen met Enterprise Content Management' op dinsdag 31 maart om 15.00 uur.