Eerder lieten de telefoonbedrijven aan de staatssecretaris weten dat ze speciale tarieven gaan hanteren voor sms'en in de zomer. Zo is T-Mobile met het pakket 'T-Mobile Grenzeloos' gekomen, een bundel waarbij sms-berichten tot 36 cent per bericht kosten. Vodafone biedt internationale bericht voor 29 eurocent per sms aan. KPN zal in de zomer 25 cent per bericht rekenen.

Staatssecretaris van Economische Zaken Frank van Heemskerk beschouwt de prijsverlagingen slechts als een eerste stap, en is nog niet tevreden: "Toch vind ik de nieuwe tarieven nog steeds aan de hoge kant, zeker in vergelijking met de (inter-)nationale tarieven," schrijft Heemskerk in een reactie op vragen van VVD-kamerlid Aptroot.

Bundels blijven te duur

Bovendien blijven de standaardtarieven ongewijzigd. Wordt er buiten de bundel ge-sms't, dan moet nog steeds rond de vijftig cent worden betaald. Heemskerk beraadt zich nog met zijn Europese collega's op eventuele maatregelen: "De komende tijd zal op Europees niveau worden bezien of de verlagingen voldoende zijn of dat Europese regulering van de sms-tarieven toch nodig is."

Telecombedrijven in de Europese Unie hebben tot morgen om vrijwillig hun tarieven te verlagen. Als dat naar mening van eurocommissaris Reding niet genoeg is gebeurd, zal zij dwingende maatregelen voorstellen.