"Het lijkt alsof de privacy-angst bij digitale zaken veel groter is dan bij papieren zaken. Maar een papieren dossier in een ziekenhuis kan ook gekopieerd worden." Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken zei dit donderdag op het Jaarcongres van ECP-EPN in Scheveningen.

Gisteravond bleek nog dat adequate beveiliging op pc's in ziekenhuizen ontbreekt. In notulen van Nictiz, dat betrokken is bij de technische realisatie van het EPD, staat dat geen controles plaats zullen vinden op desktopsecurity, wat het systeem een aantrekkelijk doelwit maakt voor datadieven.

Kastje van Camiel

Heemskerk stoort zich aan de privacydiscussies bij onder meer de OV-chipkaart en de kilometerheffing. "Al die kritiek op het kastje van Camiel. Het College Bescherming Persoonsgegevens is vanaf dag één betrokken en akkoord met het rekeningrijden."

In het recentelijk naar de Tweede Kamer gestuurde wetsvoorstel Kilometerprijs schrijft het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat de overheid geen reisgegevens zal ontvangen en geen auto's kan volgen. Wel kan de rijhistorie wel bewijs worden in een strafzaak.

'Privacy Communicatie Model'

Om aanbieders van ict-toepassingen te ondersteunen bij het voeren van de discussie over privacy presenteerde Heemskerk op het congres een privacyvierkant (zie foto). Het 'Privacy Communicatie Model' moet helpen helderheid en structuur te krijgen in de privacydiscussie om misverstanden te voorkomen.

Heemskerk erkent dat dat zijn ministerie een les heeft geleerd rond de introductie van de slimme energiemeter. "Daar hadden we een betere dialoog over privacy moeten voeren." Daarom zal het privacyvierkant bij EZ vanaf nu worden gebruikt, en is het de bedoeling dat het privacy-communicatiemodel in 2010 een breder debat zal opleveren.