De beslissing van de marktleider van vorige week om het alternatieve bestandsformaat te gaan ondersteunen is een steun in de rug voor Staatssecretaris Frank Heemskerk. Hij schreef een actieplan, waarin het gebruik van dit formaat expliciet als voorwaarde wordt gesteld.

In een interview met Webwereld zegt de bewindsman dat hij de stap van Microsoft opvat als een uitvoering van het actieplan.

Programmabureau

Het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) reageert in vergelijkbare bewoordingen. Deze opvolger van het OSOSS programma moet zich druk maken voor de omhelzing van open standaarden door de overheid. Sinds 1 april 2008 zijn centrale overheden verplicht het ODF-formaat te ondersteunen, terwijl decentrale overheden dat vanaf begin volgend jaar moeten.

"Programmaburo NOiV voert al geruime tijd gesprekken met verschillende marktpartijen [over] op welke wijze zij ondersteuning kunnen bieden in de wens van de overheid om ODF als documentformaat te ondersteunen", zegt Ineke Schop, manager van het programmabureau. "Het programmabureau ziet een duidelijk winsituatie voor alle partijen om ODF als documentformaat binnen de eigen applicatieportfolio te ondersteunen."

Overheidsdesktop GOUD

De stap van Microsoft lost meteen een probleem voor de Nederlandse overheid op, die worstelde met GOUD, eenomstreden overheidsdesktop. Bij dit project bestonden grote zorgen dat het pas zeer laat echte ondersteuning voor open standaarden zouden komen.

"We hebben met de kamer heel duidelijk aangegeven dat we open standaarden hard voorschrijven en open source daar waar het mogelijk is en dat dat ook leidend is bij GOUD", legt Heemskerk uit. "De kamer heeft dat ook volledig onderschreven."

Ook op het Ministerie van Financi├źn, eerste aanspreekpunt voor de GOUD-aanbesteding, valt het nieuws goed. "Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat de oplossing naar je toekomt", jubelt Jeroen Sprenger, directeur Voorlichting en Communicatie tegenover Webwereld. "Je moet niet somber zijn. Soms groeit de techniek vanzelf in de goede richting."

Microsoft heeft naast de belofte om ODF te ondersteunen ook aangegeven ondersteuning voor het bewaren van PDF en XDF te gaan leveren met Service Pack 2 van Office 2007. Ondersteuning voor het OpenXML-formaat in de vorm, zoals dat door ISO is aangenomen, komt pas in de volgende versie van ISO. Het bedrijf zegt tegen Webwereld te werken aan een overstap met soepele migratie.