In antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Arda Gerkens van de SP schrijft staatssecretaris Heemskerk van EZ dat hij ‘op korte termijn’ met de SIDN gaat overleggen. “Daarbij zal ik ook een deelnemersraad als een van de mogelijke instrumenten naar voren brengen.” Nu kent de SIDN alleen inspraak in de vorm van gesprekken en relatiedagen.

Tariefstelsel nadelig

Heemskerk gaat wel akkoord met het nieuwe omstreden tariefstelsel, al schrijft hij dat dit inderdaad nadelig kan uitpakken voor sommige kleine hosters. “Uit navraag bij de SIDN blijkt dat een aantal kleine deelnemers er per saldo op achteruit zal gaan”, schrijft hij. Grotere domeinnaamhouders profiteren juist van de nieuwe tarieven, omdat zij staffelkortingen kunnen krijgen tot 8 procent per jaar.

Uiteindelijk moet de nieuwe tarifering leiden tot ‘een efficiënter distributiesysteem en lagere eindgebruikerstarieven, hetgeen de aanschaf van .nl domeinnamen voor Nederlandse particulieren, organisaties en bedrijven aantrekkelijker maakt’, echoot Heemskerk het standpunt van SIDN zelf.

Stap in de goede richting

De invoering van het nieuwe tariefstelsel leidde vorige maand tot kritiek van kleinere domeinnaamhouders.

Erwin de Brueijs van hostingbedrijf 123XS, die zich schaarde achter het kritische 'PetitieSIDN', zegt dat een overlegorgaan een stap in de goede richting zou zijn. “Elke vorm van democratie is afwezig bij de SIDN. Een klein clubje bepaalt wat er gebeurt”, laat hij tegenover Webwereld weten.

De Brueijs zegt dat volgens de statuten van de SIDN er een raad van deelnemers moet zijn, die minstens één keer per jaar bijeenkomt. “In 2006 is hier om onduidelijke redenen de stekker uitgetrokken”, aldus De Brueijs.

Klacht bij NMa

Binnenkort stuurt De Brueijs een officiële klacht over het tariefstelsel naar de NMa. “Een stichting [SIDN, red.] hanteert nu ongelijke prijzen voor gelijke deelnemers, dat is een rare situatie”, zegt hij.

De SIDN laat weten welwillend tegenover de oprichting van een raad van deelnemers te staan. "Deze was er, maar heeft zichzelf in 2006 opgeheven omdat hij niet van de grond kwam", zegt woordvoerster Lycke Hoogeveen. "Als de registrars zeggen dat de raad er weer moet komen, dan zullen we hier zeker aan meewerken."

Bij het ministerie van Economische Zaken was niemand bereikbaar voor commentaar.