Het Ministerie van Economische Zaken wil dat Opta de telecomsector meer vrijheid geeft bij het ondernemen, maar tegelijkertijd veel zwaarder beboet als er overtredingen worden geconstateerd.

“Telecombedrijven krijgen meer vertrouwen, maar kunnen tegelijkertijd harder worden aangepakt als ze toch over de schreef gaan,” zei Heemskerk, die de Opta heeft verzocht hun boetebeleid in lijn te brengen met dat van de NMa. De bewindsman deed de uitspraak zaterdagochtend tijdens de Dag van de Belegger in Amsterdam.

Tot twaalfvoudige boete

Dat houdt concreet in dat basisboetes voor ernstige mededingingsovertredingen flink kunnen worden verhoogd, tot 25 procent van de omzet die een telco op oneerlijke wijze heeft verkregen, bovenop de 10 procent van de totale omzet van een bedrijf. Bij zeer grove overtredingen kan dit bedrag nog eens worden verzesvoudigd. En bij recidiverende marktverziekers kan dit maximum nog eens worden verdubbeld.

"We vertrouwen erop dat aanbieders van telecomdiensten hun verplichtingen nakomen en netjes zakendoen. Als je een partij vertrouwt, hoeft Opta ook niet zo vaak te controleren. Maar als het vertrouwen beschaamd wordt, dan moet Opta hard kunnen straffen. Dat mag wat mij betreft dan ook echt pijn doen. Vandaar ons verzoek," aldus Heemskerk.

Gleichschaltung met NMa

Opta heeft wel oren naar het plan. "Het is in lijn met de door ons eerder ingezet high trust beleid," reageert de woordvoerster. Wel moet de toezichthouder nog studeren over de concrete voorstellen tot verhoging van de boetes.

Onlangs gaf Minister Van der Hoeven de NMa opdracht om hogere boetes op te leggen. Dat beleid wil Heemskerk nu voor de Opta ook invoeren.

Update: 15.45 uur: reactie Opta toegevoegd.