Ongeveer de helft van de honderdduizenden zakelijke computers die adviesbureau Qualys vooral in de VS monitort werkt nog met Windows XP SP2, schrijft Computerworld. Dat is problematisch nu de ondersteuning van dat servicepack al medio juli wegvalt. XP SP2 stamt uit 2004 en werd twee jaar later gevolgd door SP3.

'Exploits dreigen'

Na 13 juli levert Microsoft geen beveiligingsupdates meer voor SP2, maar nog wel voor SP3. Microsoft deed wel enkele kleine concessies aan de SP2-ondersteuning. Zo zal het bedrijf nog wel een deel van de telefonische vragen van klanten over problemen met SP2 blijven beantwoorden, maar die klanten worden "beperkt" geholpen. Ook staan er mogelijk extra kosten tegenover.

Vanaf de zomer wordt het zakelijke gebruik van SP2 daardoor binnen bedrijven "steeds minder goed te verdedigen", aldus Qualys-directeur Wolfgang Kandek. Hij verwacht dat er binnen drie tot vier maanden effectieve exploits zullen opduiken voor kwetsbaarheden in het servicepack, die niet meer worden gerepareerd door Microsoft.

Waarschuwen

Microsoft startte in februari met het waarschuwen van klanten voor de naderende einde voor SP2. Sindsdien heeft het bedrijf elke maand een waarschuwing opgenomen in zijn weblogberichten rond Patch Tuesday, de maandelijkse beveiligingsupdate van Microsoft. Maar niet elke systeembeheerder leest die berichten, aldus Kandek. "Ik wist er zelf ook pas twee maanden geleden van."

Microsoft staakt alle ondersteuning van XP SP3 in april 2014. Om beveiligingsupdates te kunnen blijven ontvangen tot dat moment moeten gebruikers uiterlijk in juli zijn overgeschakeld van SP2 naar SP3. Windows XP heeft volgens Qualys een marktaandeel van circa 80 procent onder zakelijke pc's in de VS. Rivaal NetApplications schat dat aandeel voor zowel consumenten- als de bedrijfsmarkt wereldwijd lager in: 63 procent.

Windows 2000

Ook ondersteuning voor Windows 2000, client en server, gaat er in juli uit. Dat geldt voor zowel professionele- als de serveruitvoering van de oude Windows-versie. Voor client-pc's raakt dat een schamele 0,57 procent van de markt, maar voor servers kan de impact groter zijn. Na 13 juli 2010 krijgt ook Windows 2000 geen updates meer.