In 2008 zullen volgens de International Telecomunications Union (ITU) mensen zonder mobiele telefoon een minderheid gaan vormen. Het aantal actieve abonnementen zal dit jaar namelijk uitkomen boven de 3,3 miljard, en dat is een meerderheid van de wereldbevolking, zo stelt ITU. In Brazilië, Rusland, India en China werden het afgelopen jaar bijvoorbeeld meer dan één miljard abonnementen afgesloten.

Bij de berekening houdt de organisatie overigens géén rekening met dubbele abonnementen of mogelijke overdrijving door mobiele operators. Maar dit wordt gecompenseerd doordat in veel ontwikkelingslanden meerdere personen één abonnement delen, zo redeneert de telecomorganisatie.

Gapende kloof

Een andere VN organisatie, de UNCTAD, meldt dat de zogenaamde digitale kloof in de wereld nog steeds gapend groot is, al wordt er vooruitgang geboekt. 'In 2002 was de beschikbaarheid van internet in ontwikkelde landen tien keer groter dan in ontwikkelingslanden; in 2006 was het zes keer groter', zo concludeert UNCTAD in het Information Economy Report 2007-2008 (pdf).

Zoals uit bovenstaande cijfers van ITU wel blijkt, wordt de kloof waar het aankomt om mobiele communicatie snel kleiner. UNCTAD rekent voor dat 58 procent van alle nieuwe mobiele abonnementen momenteel worden aangegaan in ontwikkelingslanden.

Mobiel in de Himalaya

Ook laten deze landen, niet geheel verbazend, de hoogste groeicijfers zien op dit gebied. Zo verviervoudigde het aantal Nepalezen met een mobiele telefoon in één jaar: van één procent naar vier procent van de bevolking.