Dat moet gaan lukken door een database te creëren waarin zoveel mogelijk menselijke associaties bij beelden staan. Het Poetry for Robots-project begint een beeldbank van 120 afbeeldingen waarbij iedereen kan meehelpen door zijn of haar gevoelens erbij te schrijven. De onderzoekers willen een machine metaforen en symboliek leren zodat deze met een algoritme uiteindelijk zelf poëzie kan schrijven.

Poëtische input

Het project start met de vraag: "Kan een algoritme, geïnformeerd door poëtische input, zelf meeslepende werken schrijven?" De hoop is dat machines na het opbouwen van een zo groot mogelijke dataset 'menselijker' worden door poëzie. Een zoekmachine als Google mist immers de nuance en metaforen die wij mensen wel kunnen hebben bij bepaalde beelden of termen.

Dat komt omdat computers metadata compleet ander interpreteren dan het menselijk brein. De letterlijke benadering een keer opschudden met menselijke symboliek kan interessante resultaten opleveren, hopen de onderzoekers van Neologic Labs, Webvisions en de Arizona State University.

Crowdsourcen

Hun project start deze zomer met het crowdsourcen van poëzie (150 tekens per afbeelding) zodat in september op de Webvisions techconferentie in Chicago de eerste zoekopdrachten op de nieuwe database kunnen worden getoond. Stap twee is dan het schrijven van het algoritme, dat dus zo maar de dichter zoals we die kennen zou kunnen vervangen.

Poetry for Robots