De laatste tijd zwelt een oorverdovend koor aan van organisaties die moord en brand schreeuwen over de dreigende internetcoup door schurkenstaten en telecommonopolisten op ITU-vergadering WCIT12 in Dubai, volgende week. Hier wordt voor het eerst sinds 1988 gesleuteld aan de International Telecommunications Regulations (ITRs): regels voor de telecomsector.

Schurkenstaten en telco's grijpen macht

Een aantal partijen grijpen WCIT12 aan om ook het internet onder het gezag van ITU te krijgen. Of correcter, via ITU de macht naar zichzelf te halen. Rusland heeft te elfder ure een uiterst omstreden voorstel in geschoten die nationale overheden de macht geeft over internetverkeer. Daarnaast willen Europese telecombedrijven een internettolweg aanleggen waar de afzender (de content- of dienstenaanbieder) moet betalen voor gegarandeerde doorgifte van data.

De Amerikaanse overheid, opgejut door de bloeiende techsector, ageert al maanden fel tegen deze dreigende internetcoup. Recentelijk sloten burgerorganisaties en Europese overheden zich aan bij koor van ITU-critici. Neelie Kroes zei afgelopen week tegen ITU: handen af van het internet. In de VS wordt zelfs gepleit om de hele VN-organisatie op te doeken.

'Democratische coup'

De grote angst is namelijk dat, ondanks de felle tegenstand van Amerika en Europa, de internetcoup geheel democratisch gepleegd kan worden. Binnen de ITU heeft namelijk elk land een stem en dus formeel evenveel invloed. In totaal zijn er 193 lidstaten, waarvan de meerderheid ontwikkelingslanden. En juist veel van die landen kennen ook nog staatsgeleide telecommonopolies, waardoor de belangen van telco en staat dezelfde zijn. Rondom de 193 stemgerechtigde lidstaten cirkelen overigens nog eens ruim 700 publieke en private organisaties die wel ITU-lid zijn, maar niet mogen stemmen. Zij adviseren en lobbyen.

Veel overheden en telco's, zeker in ontwikkelingslanden, voelen zich gepasseerd en gemarginaliseerd door de bloeiende interneteconomie op Layer 4 en daarboven, constateerde Milton Mueller, hoogleraar internetregulering, eerder al. En in de dominante internetorganen als ICANN, IETF en ISOC hebben zij geen enkele vinger in de pap.

De retoriek over de dreigende internetcoup en bereikte deze week een hoogtepunt met de felle uithaal van de 'vader van het internet' Vint Cerf. “Deze volhoudende pogingen zijn bewijs dat deze soort dinosaurussen, met hersenen zo groot als doperwten, nog niet doorhebben dat ze dood zijn, omdat het signaal hen nog niet heeft bereikt door hun lange nekken", schamperde Cerf.

Coup onmogelijk

Moeten we echt bang zijn voor een internetcoup? “Welnee", zegt internetdeskundige Maarten Botterman tegen Webwereld. “De machtsstrijd om het internet is absoluut gaande, maar een coup is onzin. Ik denk dat ITU na WCIT12 eerder een kleiner dan een groter mandaat heeft."

Dat betekent echter niet dat overheden, die het internet traditioneel aan wetenschappers, technici en ondernemers hebben overgelaten, langs de kant zullen blijven staan. Integendeel.

Botterman volgt de wereldwijde telecom- en internetregulering op de voet en is bovendien voorzitter van de raad van bestuur van de .org registry PIR. Waarom komt er dan geen coup? Botterman: “ITU kan geen wetten maken, alleen verdragen. Die moeten lidstaten ratificeren. Als een substantieel deel pertinent tegen is, gebeurt dat dus niet. Daarom beslist ITU bijna altijd op basis van consensus."

Regulering ondermijnt kern internet

Botterman is tegen uitbreiding van ITR's voor het internet, en staat dus duidelijk aan de kant van Amerika en Europa. De voorgestelde regulering leidt namelijk tot marktverstoring en gaat in tegen de grootste kracht van het internet: de decentrale en private infrastructuur, zo stelt hij.

Door interconnectie te reguleren wordt zowel het technische als het economische model van internet ondermijnd. Nu wordt dit geregeld met talloze private peeringovereenkomsten. Als één partij belachelijke tarieven hanteert, dan routeren andere isp's en carriers daar simpelweg omheen. Door regulering komen er kunstmatige monopolies en tolpoorten en in technische zin kwetsbare flessenhalzen.

Overigens vertelt Botterman dat de Europese landen niet per sé tegen het omstreden ETNO-plan voor een aparte internettolweg zijn. “Maar er is wel besloten om deze kwestie niet via ITRs te regelen."

Balkanisering en machtsstrijd gaan door

In principe kan een meerderheid van ITU-leden alsnog een verdrag aannemen mét internet-ITR's, puur als politiek signaal dat Amerika en Europa, ondanks hun economische macht, bij de VN in de minderheid zijn en moeten inbinden.

Maar in plaats van een confrontatie verwacht Botterman eerder dat er flinke koehandel zal zijn. Bij de 'internetkwestie' krijgen Europa en de VS in Dubai waarschijnlijk hun zin, maar wel in ruil voor toezeggingen betreft andere reguleringskwesties die later worden behandeld. “WCIT12 wordt geen beslissend moment. Het is een proces dat al bezig is en na Dubai doorgaat. De komende vijf jaar zijn beslissend voor het internet."

Want hoe kansloos het ITU-voorstel van bijvoorbeeld Rusland ook lijkt, feit is dat de gevreesde Balkanisering van het internet door natiestaten in feite al in volle gang is. En Mueller wees er al op dat het niet alleen landen als Rusland, China en Iran zijn die zich hier schuldig aan maken, maar ook de VS. Denk aan Wikileaks, Rojadirecta, Megaupload, SOPA en PIPA. De machtsstrijd om het internet gaat door, met of zonder ITU.

Meer weten over internetregulering, ITU en WCIT12? Lees het Dot-Nxt blog en het Internet Governance Project.