Het bedrijf World of Delights heeft zojuist Mimex Airport Retailers, een andere retailer op Schiphol, overgenomen, waarna de twee onderdelen samen naar een nieuw pand zijn verhuisd. Dat was een mooie gelegenheid om een nieuwe server met Windows Server 2008 R2 en Exchange 2010 neer te zetten. Daarnaast konden er dus nieuwe pc’s met Windows 7 komen. Bij de migratie naar Windows 7 is het dus een groot voordeel voor Van Achterberg dat hij al eerder een mooie nieuwe serveromgeving heeft neergezet.

Nieuwe omgeving

Door de fusie van de twee bedrijven was het noodzaak dat er iets aan de IT-omgeving zou gebeuren, omdat de twee omgevingen samen nogal wat hoofdbrekers gaven. De IT-afdeling van Mimex is niet mee overgenomen, dus was er nauwelijks sprake van overdracht. Het enige dat ze bij de nieuwe afdeling vonden waren vier patchkasten, een paar pc’tjes en een netwerk. “Het zat houtje touwtje aan elkaar”, zegt Van Achterberg, “met veel vervuiling in de configuratie. De server kon Exchange maar nauwelijks draaien. Daarom hebben we in het nieuwe pand direct een nieuwe server met Windows 2008 R2 en Exchange 2010 neergezet.”

Bij World of Delights werkte men met Office 2003. Maar Mimex had nog Office 2000, en dat wordt niet meer ondersteund door Exchange 2007 en hoger. “Die werknemers hebben we een paar maanden tijdelijk op Office 2003 gezet. Maar dat betekende wel dat we binnen afzienbare tijd naar Office 2007 over moesten, om onze licenties weer op orde te krijgen”, legt Van Achterberg uit.

Over naar Windows 7

Het prijsverschil tussen Microsoft Office 2007 Retail en OEM is erg groot. Daarom is besloten om de OEM-licentie aan te schaffen. “Na overleg met Dell bleek dat we voor 50 euro meer een nieuwe pc erbij kregen”, zegt van Achterberg. “Bij Dell hebben ze me wel behoorlijk gematst, dat scheelde serieus geld.” Daar kwam nog eens bij dat de nieuwe machines werden geleverd met Windows Vista, inclusief een upgrade naar Windows 7.

Overigens is het genoemde voordeel weer gedeeltelijk teniet gedaan door die ‘gratis’ upgrademogelijkheid. “Dat heeft ons nog eens 280 euro gekost, omdat er ineens administratiekosten bijkwamen voor 35 upgrades naar Windows 7.”

Images en rechten

Overal in het kantoor en in de winkels staan op dit moment dus dezelfde pc’s met dezelfde hardwareconfiguratie. Alleen in het magazijn heeft het personeel iets steviger hardware, maar voor alle machines gebruikt Van Achterberg hetzelfde image. Dat maakt hij met Acronis True Image, wat hij omschrijft als “een soort Ghost, maar dan supersimpel”. In het image staat alle software die iedereen gebruikt. “Het werkt platformonafhankelijk. Je zet gewoon het vinkje bij de onafhankelijke hardware restore en dan wordt het image teruggezet. Na het terugzetten van het image geeft Windows wel aan dat er opnieuw moet worden geactiveerd, maar dat geeft geen echte problemen omdat de licentiecode alsnog kan worden veranderd.” Alleen de antivirusclient wordt niet direct mee geïnstalleerd. “Uit ervaring weet ik dat een antivirusclient vaak corrupt wordt als je die in het image zelf zet”, zegt Van Achterberg daarover.

Het enige probleem bij de images was dat UAC uit moest, omdat daardoor bepaalde applicaties niet wilden werken. Ook zag Van Achterberg zich gedwongen om mensen lokale adminrechten te geven, omdat een applicatie op de C-schijf wilde schrijven. Het gaat daarbij om de back-office applicatie, die heel tricky is om aan de praat te krijgen. Gelukkig is er wat dat betreft licht aan het einde van de tunnel. De huidige versie is geschreven in Visual Basic 6, maar de volgende versie is volgens Van Achterberg “volledig .NET”. Hij vervolgt: “Binnenkort zijn alle klanten over op .NET, en dan kan ik een veel strakkere rechtenstructuur gaan toepassen.” Als nu iemand iets verpest, zet hij gewoon het image terug. Gelukkig voelt iedereen bij de klant zich verantwoordelijk voor zijn eigen pc, zo vertelt hij.

Geen tijdsdruk

Van Achterberg voert de migratie eerst uit bij de pc’s op het kantoor, daarna volgt het magazijn en als laatste de vestiging in Kopenhagen. Tot slot is er nog een pc in de Keukenhof, maar die wordt tussendoor overgezet. Hij rolt Windows 7 niet centraal uit, maar zet het image dat centraal op het netwerk staat handmatig terug na het booten vanaf een usb-stick. “Ik ga bij de mensen langs en dan sta ik erbij als ze opstarten, om Windows 7 te introduceren. Daarbij documenteer ik direct alles, dus wie op welke pc zit en waar die staat. Verder moet ik natuurlijk controleren of de werknemer kan inloggen en of zijn e-mail functioneert. Daar zijn overigens helemaal geen problemen mee geweest. Outlook 2007 vindt zijn instellingen automatisch op Exchange 2010, via het autodiscover protocol.” Natuurlijk kan het beter met WDS, zegt hij, maar daar heeft hij nog niet zoveel ervaring mee. “Als ik het zo doe, weet ik tenminste zeker dat het goed werkt.”

Een voordeel hierbij is dat er helemaal geen tijdsdruk op de migratie staat, geeft Van Achterberg toe. Tot nu toe heeft hij geen klachten gehad. “Ik hoor niets. Alleen een manager van personeelszaken heeft commentaar geleverd. Die zei dat er normaalgesproken wel wat aanmerkingen kunnen worden gemaakt als we pc’s vervangen, maar dat het dit keer vlekkeloos verloopt.”

Windows Server 2008

De combinatie met Windows Server 2008 R2 bevalt Van Achterberg erg goed. “Ik heb nog nooit zo’n relaxte uitrol gehad als die van Windows 7 met 2008 R2”, zegt hij. Dat is een verademing na Server 2008, waar hij een haatverhouding mee had. De back-up server voor Exchange draait nog op 2008, en die is dan ook net gecrasht. Voorheen had hij backup exe van Symantec, maar Exchange 2010 wordt nog niet ondersteund door third party software. Daarom wordt nu met Data Protection Manager 2010 beta van Microsoft gewerkt, maar dat draait alleen nog op Server 2008, zegt Van Achterberg. “Die server is dus gecrasht, maar inmiddels heb ik hem opnieuw geïnstalleerd en ga ik met Symantec Backup Exec 2010 aan de slag.”

In R2 zijn de Group policies ook vernieuwd. Er zit een nieuwe template-structuur in, vertelt Van Achterberg. Pas met R2 is hij die ook echt gaan gebruiken om de organisatie in te richten. “Ik heb nu geen scripts meer, maar heb alles met Group Policies gedaan. Daarmee duurt het vijf minuten nadat ik Windows 7 heb geïnstalleerd en dan is alles ingesteld.

Heel goed gegaan

Het was een heel soepele migratie. Toch is Van Achterberg nog wel een paar problemen tegen het lijf gelopen. Met de maatwerkapplicaties waren bijvoorbeeld een paar moeilijkheden, maar daarbij ging het vooral om rechtenkwesties. Symantec Endpoint Protection Small Business Edition 12.0 was volgens de fabrikant volledig compatibel, maar toch bleek de driver niet helemaal goed samen te werken met Windows 7. Dat is in de nieuwe versie opgelost.

Daarnaast maakt Windows 7 gebruik van libraries, maar die zijn niet te managen via Group Policies. Het gevolg is dat de gebruikers twee keer hun eigen documentmap zagen, één keer op de publieke schijf en één keer op hun eigen harde schijf. “Dat is niet wat je wilt”, zegt Van Achterberg. Via Group Policies schrijft hij het configuratiebestand voor de libraries nu naar de client toe. Het probleem is volgens hem dat je libraries wel kunt uitschakelen, maar dat je ze niet kunt aanpassen via Group Policies.

Tot slot was er nog een kleine onvolkomenheid met het nieuwe cleartype font. Dat zag er bij een aantal gebruikers niet goed uit op het scherm, dus dat moest worden uitgeschakeld. “Maar verder is de uitrol heel goed gegaan.”

Bron: Techworld