De herkeuring van Oracle's patenten is nog gaande, maar voor één patent zijn nu alvast 17 van de 21 punten (formeel: claims) daarin afgewezen. In totaal heeft het bedrijf van Larry Ellison zeven patenten in stelling gebracht tegen Google. De beschuldiging is dat die worden geschonden door smartphonebesturingssysteem Android van de internetgigant. Daarnaast wordt Google beticht van auteursrechtenschending. Oracle eist een schadevergoeding van enkele miljarden.

Sandbox-patent

Het nu grotendeels afgekeurde patent is voor het 'beheer van toegang tot een resource'. Dit kan bijvoorbeeld een methode zijn om te bepalen of een programma-thread geautoriseerd is om een bepaald geheugendeel te gebruiken, of een ander stuk programmacode aan te roepen. Het is dus een patent op een security-mechanisme, zoals de quarantaine van een sandbox in Java.

De 17 claims in het patent zijn nu al afgekeurd omdat er óf al eerdere patenten (prior art) zijn op het geclaimde óf omdat de door Oracle geclaimde uitvindingen niet tijdig zijn gepatenteerd. Juridisch ict-blog Groklaw heeft een uitgebreide analyse van de claims in het Java-patent en de afwijzingen daarvan door het Amerikaanse Patent Office.