Bij online graaibakken - ook wel eufemistisch 'online muziekruilbeurs' genoemd - gaat het erom zoveel mogelijk gebruikers te hebben. Meer gebruikers betekent meer aanbod. Dit is echter niet doorslaggevend voor de kwaliteit van het aanbod, zo wijst de test van WebWereld uit.

Er zijn verschillende manieren om de populariteit van een uitwisselprogramma te meten. Een van de beste is waarschijnlijk de actuele overzichten die de gezaghebbende site Download.com geeft van de meest gedownloade peer-to-peer programma's. Momenteel is dat - met afstand - KaZaA, gevolgd door Morpheus, iMesh en LimeWire. Dit betekent dat KaZaA van de uitwisselprogramma's het meest wordt gedownload via de site Download.com. Het zegt echter niets over de bezoekers die rechtstreeks naar de site van bijvoorbeeld KaZaA gaan.

Een kijkje bij 's werelds populairste zoekmachine Google levert een heel ander beeld op. Hier behoort WinMX tot de snelste stijgers bij de zoekopdrachten, net achter '11 september' en 'Kelly Clarkson'.

Aanbod

Om te kijken welk programma daadwerkelijk het grootste aanbod heeft, zocht WebWereld bij vijf populaire programma's (KaZaA 1.7.2, Morpheus 2.0, iMesh 3.1, LimeWire 2.5.5 en WinMX 3.3) naar een aantal specifieke muziekbestanden.

Hierbij werd gedurende één minuut (tussen 15.30 en 16.30 op vrijdag 6 september) per bestand gezocht binnen elk van de programma's. Twee programma's (Morpheus en LimeWire) maken gebruik van het Gnutella-netwerk, de rest van andere netwerken. WinMX maakt zelfs gebruik van meerdere netwerken tegelijk.

We zochten naar nummers uit uiteenlopende genres: een klassieker van de Beatles, iets Nederlands (Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy), een nieuw nummer van een Brits gitaarbandje (Grace van Supergrass), iets klassieks (Goldberg Variaties van Bach), een top 40-nummer (Ketchup Song), een relatief onbekend nummer uit de jaren zestig (Electric Prunes) en een nummer van een gewaardeerde alternatieve band (Flaming Lips).

Spyware

Vier van de vijf programma's installeren overigens standaard de nodige spyware, adware en andere rommel op de computer. Wie dat niet wil, zal een spywareloze variant moeten installeren zoals Xolox of KaZaA Light. Het enige geteste programma zonder dergelijke door velen als irritant aangemerkte software is WinMX.

Klik hier om de tabel te bekijken

Conclusies

WinMX komt uit deze test als duidelijke winnaar uit de bus. Bij elk nummer heeft dit programma de meeste resultaten. Bijkomend voordeel is dat WinMX geen spyware bevat en dat het de meest uitgebreide zoekmogelijkheden heeft. Overigens dient te worden benadrukt dat het een momentopname betreft. Verder wil het aantal treffers nog niets zeggen over het feit of een bepaald nummer inderdaad gemakkelijk te downloaden is. Vaak zijn meerdere pogingen nodig voor een goed resultaat.