Zou het dan toch gaan gebeuren? Gaan kabelaanbieders als UPC en Ziggo straks echt concurrenten toelaten op hun netwerken? Het begint er verdacht veel op te lijken. Ergens in 2010 lijkt de kabel echt open te gaan.

Het zou tijd worden. Plannen om de kabel open te gooien voor concurrerende partijen dateren al van eind vorige eeuw, toen Rick van der Ploeg nog staatssecretaris van cultuur en media was. In de jaren negentig verkochten diverse gemeenten hun kabelnetten aan private partijen en in de Tweede Kamer ontstond het idee om de nieuwe eigenaren te verplichten om hun netwerk ook toegankelijk te maken voor derden.

Geen gek idee. Aan het eveneens geprivatiseerde PTT (eh… KPN) werd immers een vergelijkbare eis gesteld. Met een goede lobby slaagde de kabelsector er echter jarenlang in om de netten gesloten te houden. Toen de Nederlandse politiek in 2005 eindelijk 'om' was en de OPTA aan de slag wilde, bleek Eurocomissaris Neelie Kroes regulering bijvoorbeeld weer in de weg te staan.

Door de strot

Een privaat monopolie, wat de geprivatiseerde kabelbedrijven hebben, combineert het slechtste uit twee werelden: de bureaucratie van de overheid en het winstbejag van het bedrijfsleven. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Kabelaanbieders als UPC en Ziggo koppelen al jarenlang een dramatisch slechte dienstverlening aan een belachelijk hoge abonnementsprijs. Belachelijk hoog? Ja, zelfs John Malone, de Amerikaanse eigenaar van UPC, gaf tegenover de Financial Times grif toe dat de marges in Nederland 'erg hoog' zijn. Dat het veel goedkoper kan dan bij de grote jongens bewijst het kleine kabelnet Rekam in Gouda. Dat biedt een tv-abonnement aan voor 6,60 euro per maand: aanmerkelijk minder dan je bij UPC en Ziggo voor een vergelijkbaar pakket kwijt bent.

Niet dat de klanten al te veel moeten terugverwachten voor hun dure abonnementsgeld. Spookrekeningen, chronisch onderbezette helpdesken, het straal negeren van klachten, afgeknepen internetverbindingen en digitale ontvangers die je door de strot worden geduwd… Menig kabelabonnee kreeg er de afgelopen jaren het Carice van Houten-gevoel van: houdt het dan nooit op?!? Vermoedelijk kwamen de enige tevreden klanten uit Nigeria.

En oja, ondertussen strijken UPC en Ziggo jaarlijks meer dan 100 miljoen euro aan belastinggeld op. De eigenaren hebben hun bedrijven namelijk overladen met schulden: een bekende financiële truc die ertoe leidt dat ze hun hand kunnen ophouden bij de Nederlandse fiscus.

Glasvezelnet

Het openstellen van de kabelnetten is dan ook zeker geen mosterd na de maaltijd, zoals Rob van Esch van de branchevereniging van de kabelbedrijven deze week op Webwereld betoogt. Het gebeurt wel veel te laat.

Concurrentie op de kabel zou moeten leiden tot betere service en lagere prijzen. Al is het maar de vraag of dat laatste ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Volgens sommige deskundigen vormt de methode die nu wordt gebruikt om de kabel open te breken, nauwelijks een garantie voor het dalen van de prijzen.

Misschien wordt het gewoon tijd om het tv-abonnement de deur uit te doen en te wachten tot de gemeente een glasvezelnet bij mij in de straat aanlegt. En dan maar hopen dat dat netwerk niet weer op een verkeerde manier wordt geprivatiseerd.