Als de nieuwe versie van de bloederige shoot-them-up over twee maanden in bèta verschijnt, zullen de spelers geconfronteerd worden met veel slimmere en sterkere vijanden dan in de eerste twee edities het geval was. id Software heeft zich voor de nieuw editie geheel uitgeleverd aan een multi-player-opzet, waarbij alleen het recht van de sterkste geldt.

En dat gaat ook op voor de optie waarbij één speler het opneemt tegen de computer: ook hier zal een Quaker alle zeilen moeten bijzetten om te kunnen overleven. In de vorige versies kon de speler via de voorkeursinstellingen nog wel eens zijn overlevingskansen opkrikken, maar dat is in 'Arena' voorbij.

Maar ook op een ander terrein zullen sommige Quake-fans moeten bloeden: versie 3 vraagt om stevige hardware, zo laat technisch directeur John Carmack van id Software in Wired News weten.

Dat begint al met de eis dat de PC moet zijn uitgerust met een 3D grafische versnellerskaart om het spel überhaupt te kunnen opstarten. 32 MB geheugen is net afdoende, maar id Software beveelt de dubbele hoeveelheid aan om echt een beetje in het wilde weg te kunnen schieten. En een Pentium II-processor mag eigenlijk niet ontbreken, hoewel een gewone Pentium ook zal werken – mits die is voorzien van snelle omringende componenten in de hardware.

Het slagveld wordt in Quake 3 Arena iets drukker: ID Software heeft besloten om tegelijkertijd versies uit te brengen voor de PC, de Macintosh en Linux. Tot nu toe moesten de computers zonder DOS en Windows veel langer wachten op een vertaling van het vechtspel.