De openbare aanklager in de rechtszaak wil de gegevens over de tarieven voor licenties vandaag of morgen gebruiken in het verhoor van de econoom Franklin Fisher, de twaalfde en laatste getuige van de Amerikaanse regering. De tarieven die Microsoft rekent voor de installatie van Windows op iedere PC die de lopende band verlaat zijn door ambtenaren van justitie bijeengesprokkeld tijdens hun onderzoek in Redmond. De softwarereus heeft daar zijn hoofdkwartier.

Microsoft eist dat het prijsbeleid achter gesloten deuren wordt besproken – zonder pers of publiek - om te voorkomen dat vertrouwelijke overeenkomsten met computerfabrikanten op straat komen te liggen.

De zittingsdag van gisteren bracht weinig nieuws aan het licht. De advocaten van Microsoft gebruikten hun kruisverhoor van Franklin Fisher om de getuigedeskundigen de poten onder de stoel te zagen. Op de schriftelijke verklaring waarin de econoom Microsoft afschildert als een gevaarlijke monopolist die innovatie in de computerbranche verstikt ging de verdediging niet in.

Met Fisher heeft de Amerikaanse justitie zijn quotum aan getuigen verbruikt. De verwachting is dat de econoom morgen nog een keer aan de tand wordt gevoeld. Vanaf volgende week is het dan de beurt aan Microsoft om zijn getuigen op te voeren. Als eerste op de lijst staat Richard Schmalensee, het interim-hoofd van de Sloan School of Management (een onderdeel van het Massachusetts Insititute of Technology). Schmalensee is een vroegere leerling van Fisher.

Terzijde: journalisten die het proces tegen Microsoft bijwonen hebben in de rechtszaal een opvallende ontdekking gedaan. De vier computers die worden gebruikt om het proces tegen Microsoft in goede banen te leiden draaien zonder uitzondering op Windows.