Microsoft heeft de wijziging twee weken geleden stilletjes doorgevoerd, bij het updaten van de zogeheten autosearch-functie van Internet Explorer. Wie bijvoorbeeld www.webbbwereld.nl intypt, krijgt niet meer de standaard foutmelding ('The page cannot be displayed' of 'Page not found'), maar een schermpje van Microsofts eigen MSN-dienst.

Gebruikers krijgen hier een nieuwe kans om een URL in te typen of kunnen een suggestie van MSN opvolgen. Ook is er een link naar MSN Zoeken opgenomen.

Microsoft heeft dit naar eigen zeggen gedaan om vooral beginnende websurfers beter van dienst te zijn. De vele critici van Microsoft denken daar echter vanzelfsprekend anders over. Zij zien de wijziging als een zoveelste voorbeeld van het agressieve of zelfs monopolistische gedrag van het softwarebedrijf.

"Microsoft kan altijd een plausibele verklaring voorschotelen over het voordeel voor de klant en de toegenomen gebruiksvriendelijkheid", zo zegt Andrew Schwartzman van Media Acces Project, een non profit-organisatie die Microsoft al tijden in de gaten houdt. "Maar het netto effect van de laatste stap is dat zij het Windows-monopolie maximaal uitbaten", aldus Schwartzman tegenover CNet.

Microsoft zal naar verwachting extra bezoek genereren. Per dag worden er naar schatting meer dan 14 miljoen pagina's met een foutmelding gegenereerd. Bij Internet Explorer 5.0 werd autosearch voor het eerst gebruikt. Hierbij ging het alleen nog om het intypen van termen zonder het voorvoegsel 'www'.