Apple, de enige overgebleven partij die vocht tegen beschuldigingen van een enorm kartel om de e-bookmarkt dicht te timmeren, vecht niet langer. Het concern heeft een schikking getroffen, waarschijnlijk voor enige honderden miljoenen, om verschillende rechtszaken te stoppen, meldt Bloomberg.

Collectieve prijsopdrijving

Het gaat om zaken van verschillende Amerikaanse staten tegen Apple en de zogenaamde 'class action' zaak, waar consumenten zich hadden verenigd met claims. Apple zou met de grote uitgevers prijsafspraken hebben gemaakt.

Uitgevers mochten zelf de verkoopprijs van e-books bepalen voor de iBookstore. De enige twee voorwaarden: Apple roomde zelf 30 procent van de inkomsten af en uitgevers beloofden de e-books elders niet goedkoper aan te bieden. Daardoor werden de e-books bij Amazon ook duurder.

De uitgevers (Hachette Book Group, Macmillan, HarperCollins, Penguin en Simon & Schuster) schikten al eerder, maar Apple werd vorig jaar schuldig bevonden. Sterker nog, "Apple speelde een centrale rol in het faciliteren en uitvoeren van die samenzwering", aldus de rechter. Apple gaat nog wel in beroep in die zaak, en de hoogte van de schikking zal van de uitkomst afhankelijk zijn.

Honderden miljoenen

Verwacht wordt dat het concern honderden miljoenen zal uitkeren. Maar dat bedrag dreigde te worden verdriedubbeld in aanstaande zaak, vanwege het vermeend 'bewuste' kartelgedrag. In Europa werd al eerder een schikking getroffen.