Van Gentoo naar Microsoft

In april van dit jaar verliet Daniel Robbins de door hem opgerichte Gentoo Linux-distributie en droeg de intellectuele eigendomsrechten van Gentoo over aan de Gentoo Foundation. Een maand later begon hij tot ieders verbazing aan een baan bij Microsoft. Als lid van het Platform Strategy team onderwijst hij nu Microsoft productteams over Linux en open-source.

De Gentoo-gebruikers reageerden verdeeld op deze overstap. Sommigen beschuldigden Robbins ervan zijn ziel te verkopen en vroegen zich af of hij nu een anti-Linux koers zou varen bij zijn nieuwe werkgever. Anderen liet het nieuws koud. Ulrich Plate, redacteur van de Gentoo Weekly Newsletter, had daarentegen meer begrip voor Robbins: open-source- ontwikkelaars moeten ook leven, en daar moeten ze voor betaald worden. Open-sourceprojecten zoals Gentoo hebben echter niet de financiële middelen om de ontwikkelaars te betalen. Een overstap naar de bedrijfswereld is dan niet onlogisch.

Van Mozilla Firefox naar Google

Een full-time baan in de bedrijfswereld sluit een verbinding aan open-sourceproject niet uit. In januari van dit jaar stapte Ben Goodger over van de Mozilla Foundation naar Google. Goodger was de drijvende kracht achter de webbrowser Mozilla Firefox 1.0, die in november 2004 uitkwam. Met de overstap naar Google veranderde er echter niet zo veel voor hem: hij bleef werken aan het klaarstomen van de volgende versies van Firefox. Hij bleef in het ontwikkelaarsteam van Firefox als lead engineer en mocht van Google zelfs de helft van zijn werktijd aan Mozilla wijden.

Dezelfde maand nog nam Google ook Darin Fisher in dienst, die tevoren bijdroeg aan Mozilla terwijl hij bij IBM werkte. In april ten slotte volgde Brian Ryner. Daarvòòr werkte hij voor Netscape en IBM. Alledrie de ontwikkelaars van Firefox mogen van Google verder werken aan de browser. Dit hoeft niet te verbazen, want Google en Mozilla hebben al een hele tijd goede contacten. In 2004 werd bijvoorbeeld de Mozilla-conferentie gesponsord door Google én vond ze tevens plaats op de campus van Google.

De standaard-homepage van Firefox is daarenboven een speciaal aangepaste versie van de zoeksite van Google. Google bracht onlangs zelfs enkele Firefox-extensies uit op de Google Labs website. Dit alles voedt de speculatie dat Google in het geheim aan een eigen browser aan het werken is, een gerucht dat overigens al sinds 2001 de ronde doet.

Van FreeBSD naar Apple

Dat bedrijven mensen uit de open-sourcewereld inhuren, is niets nieuws. Al in 2001 bijvoorbeeld werd Jordan Hubbard hoofd van het Darwin-team bij Apple. Hij was één van de oprichters van het op Unix geënte besturingssysteem FreeBSD. Darwin is het Unix-gedeelte van Apple's besturingssysteem Mac OS X, dat in 2001 uitkwam. Aangezien Darwin gebaseerd is op FreeBSD was Hubbard dan ook de geschikte persoon om de ontwikkeling van Darwin te leiden.

Hij zorgde eveneens voor de wederzijdse samenwerking tussen Apple en FreeBSD: niet alleen gebruikte Apple code van FreeBSD, het gaf op zijn beurt verbeteringen terug aan FreeBSD. Na zijn overstap naar Apple bleef Hubbard nog werken aan FreeBSD, maar een jaar later stapte hij wel uit het kernteam van FreeBSD.

Dat Mac OS X in open-sourcekringen zo goed bekend staat, is waarschijnlijk vooral de verdienste van Hubbard. Als veteraan bij FreeBSD werd hij immers zowel door Apple als de open-sourcegemeenschap gerespecteerd.

Samenwerking tussen open-source en bedrijven

De open-sourcewereld en de bedrijfswereld staan eigenlijk niet zo ver van elkaar als sommige fanatieke aanhangers willen doen geloven. Zo worden open-sourceprojecten door enkele van de meest invloedrijke bedrijven in de informaticawereld ondersteund. IBM werkt bijvoorbeeld aan de ontwikkelomgeving Eclipse, terwijl Sun zijn schouders onder NetBeans zet. Deze bedrijven betalen werknemers om aan een open-sourceproject te werken.

Iemand die als vrijwilliger aan een open-sourceproject werkt, is dus nog niet zo stom. Op lange termijn biedt het hem namelijk heel wat voordelen. Wie hoofd van een succesvol open-sourceproject is geweest, heeft heel wat mooie kansen op de arbeidsmarkt. En daar komt vrijwel iedere open-source-ontwikkelaar ooit terecht. Velen beginnen er mee als hobby in hun studententijd, maar er komt een moment dat men geld moet verdienen om een gezin te onderhouden.

Dat open-sourceprojecten vooral een beroep doen op vrijwilligers maakt hen kwetsbaar. Dit betekent echter niet dat open-sourceprojecten gedoemd zijn om te verdwijnen. Steeds meer softwarebedrijven betalen immers open-source-ontwikkelaars om aan hun software te werken.

Wordt de onafhankelijkheid van de open-sourcesoftware daardoor aangetast? Ja, maar dat geldt ook andersom: bedrijven zijn steeds meer afhankelijk van open-source. Het is onmogelijk om de it-wereld in twee geïsoleerde werelden te verdelen: open-source en de commerciële. Zowel de bedrijven als de open-sourcebeweging profiteren van samenwerking.