Netcraft doet al vanaf augustus 1995 maandelijks onderzoek naar het aantal actieve sites op het onderzoek en op welke serversoftware deze draaien. In december daalde het internet in omvang, zo stelt Netcraft. Het is voor de tweede keer dat dit het geval is; ook in augustus nam het aantal sites af.

Dit was volgens Netcraft een gevolg van het Code Red-virus en een faillissementsgolf die onder hostingbedrijven woedde. De reden voor de huidige afname is volgens de onderzoekers het feit dat er een einde is gekomen aan de hype rondom domeinspeculatie.

Op het hoogtepunt van deze hype in 1999 zouden veel mensen zijn overgegaan tot het registreren van domeinen met het doel deze later voor veel geld te kunnen verkopen. Inmiddels blijkt dat domeinen niet meer zoveel geld opleveren als een aantal jaren terug. Eind vorig jaar kwam vervolgens het punt dat de registratie verlengd moest worden, daar dit vaak voor een periode van twee jaar gebeurt.

Veel internetters hielden hun domein voor wat het was en maakten geen geld over aan hun domeinregistrant. Tussen november en december daalde het aantal sites volgens Netcraft met ruim 182.000. Om dit in perspectief te plaatsen: het hele internet beslaat meer dan 36 miljoen sites, zo stelt Netcraft.

Toen Netcraft zeven jaar geleden met zijn onderzoeken begon, waren er nog maar 20.000 sites. De onderzoekers verwachten niet dat de afname de komende tijd in hetzelfde tempo zal doorzetten. De opkomst van nieuwe domeinen – bijvoorbeeld .biz – zou voor een flinke aanwas moeten zorgen.