Bij het opzoeken van de sites van RedTube (voor de mooie interviews), Reddit en vele andere populaire sites (zoals PornHub) krijg je vandaag een langzaam draaiend rondje te zien, kenmerkend voor een site die meldt zich nog te laden in je browser. Maar het internet is in werkelijkheid vandaag niet langzamer geworden: het is een protest van grote websites tegen de nieuwe Amerikaanse regels betreffende netneutraliteit.

Internet Slowdown Day

Onder aanvoering van digitale burgerrechtenorganisatie EFF houdt de groep Battleforthenet vandaag een protestactie tegen de voorgenomen wijizgingen in de wet op de netneutraliteit in de Verenigde Staten. De nieuwe regels zouden internetgiganten te veel vrijheid geven hun eigen diensten voorrang te geven boven die van anderen. ISP's zouden voor veel geld grote aanbieders sneller doorgang kunnen geven over het internet.

De actie van vandaag moet dan visualiseren hoe diensten van anderen, die geen miljarden op de bank hebben om dergelijke snelle toegang te betalen, eruit kunnen komen te zien bij het bezoeken. Met de actie wil de protestgroep, waaraan onder meer ook Mozilla aan meedoet, aandacht vragen bij het grote publiek voor de nieuwe voorstellen. Tot 15 september loopt daarover een inspraakperiode.

Dus nee, de diepteinterviews op RedTube en PornHub zijn in werkelijkheid niet wat langzamer dan normaal.