Met Napster vergelijkbare diensten als Gnutella, Scour en Freenet profiteren nu al van het feitelijke verbod op Napster. Alle konden de belangstelling nauwelijks aan. Ook van Napster zelf is nog nooit zoveel gebruik gemaakt als donderdag en vrijdag. Er is een ware run op muziekbestanden ontstaan, voordat Napster zaterdagmorgen de deuren sluit.

Na de bekendmaking van het besluit van rechter Marilyn Pattel dat Napster zaterdagochtend zes uur Nederlandse tijd de toegang tot alle illegale muziekbestanden moet blokkeren, werd de toch al populaire dienst overspoeld met belangstelling. In blinde paniek proberen muziekliefhebbers zoveel mogelijk gratis bestanden te downloaden als hun internetverbinding maar aankan. Reden voor een dergelijk paniekerig gedrag is er echter niet.

Alternatieven

Er zijn al tijden genoeg alternatieven, zoals Gnutella, Scour en het minder bekende Napigator. Ook via Freenet kan muziek worden uitgewisseld, alhoewel dat niet het primaire doel is. Verder is er een uitdijende Open Napster-beweging dat eenzelfde dienst als Napster aanbiedt, maar dan buiten de Napster-servers om.

Al deze diensten ondervonden de gevolgen van de voor Napster vernietigende uitspraak direct. Scour en Gnutella waren zelfs even onbereikbaar als resultaat van de enorme belangstelling. De diensten bereikten donderdag al snel hun maximale capaciteit. De niet-officiële site van Gnutella kreeg ongeveer vier keer zoveel bezoek als normaal. Bij Freenet gold hetzelfde. Scour Exchange verwelkomde op donderdag zelfs 10.000 nieuwe gebruikers, waar dat er korte tijd geleden nog maar 500 per week waren.

Pyrrusoverwinning

Na de uitspraak dat Napster een illegale piratendienst is, juichten auteursrechtenorganisaties en de grote platenlabels eensgezind. Het is echter de vraag of er zoveel reden tot juichen is. De afgetekende zege heeft namelijk veel weg van een Pyrrusoverwinning.

Napster mag dan zo goed als dood zijn, onder de voetzool van de muziekbranche zal de komende tijd als een zwerm verse pissebedden de een na de andere Napster-kloon ontstaan, zo is de verwachting. Want nu de internetter eenmaal heeft geroken aan gratis muziek, wil hij zich dat 'recht' niet meer laten ontzeggen. Het worden dus drukke tijden dus voor de juristen van de platenbranche, die zelf ongetwijfeld ook met een op Napster geënte uitwisseldienst zal komen. Die uiteraard niet gratis zal zijn .

Napster blijft vechten

Ondertussen probeert Napster – dat momenteel meer dan 21 miljoen gebruikers heeft - te redden wat er te redden valt. De dienst gaat in hoger beroep tegen de uitspraak om zo te proberen sluiting te voorkomen. Vandaag zal duidelijk worden of de rechtbank ingaat op het verzoek van Napster. Zo niet, dan zullen de 20 werknemers moeten uitzien naar een andere baan. Scour en Gnutella lijken nog wel wat hulp te kunnen gebruiken.