Want de man die samen met Paul Allen in 1975 het bedrijf oprichtte zet achter de schermen nog altijd de grote lijnen uit. Het boegbeeld van Microsoft laat in een interview met Bloomberg vallen dat de prioriteit van het bedrijf het verbeteren van het kantoorsoftwarepakket Office is. "Dat is hetgeen waarvan ik probeer te zorgen dat ze het snel uitvoeren", aldus Technology Advisor Gates, die eigenlijk was komen praten over zijn stichting en microfinanciering voor arme landen.

Maar de interviewer speelt handig in op de ontwikkelingen in de betaalsector, waar Apple met zijn mobiele oplossing Apple Pay is aangehaakt bij onder meer Google en PayPal. Moet Microsoft ook niet meedoen? Zeker gezien de voorspellingen van Gates zelf in zijn boek The Road Ahead uit nota bene 1995, waarin hij het al heeft over de 'wallet pc' en digitaal geld.

Drastisch verbeteren

Nou, volgens Gates zijn mobiele betaalsystemen binnenkort wel op alle platforms beschikbaar. Om al snel te benadrukken waar het volgens hem écht om gaat. "Van alle dingen die Microsoft moet doen om mensen productiever te laten zijn of hen op nieuwe manieren te laten communiceren - wat een lange lijst van kansen is voor Microsoft om te innoveren- staat het drastisch beter maken Office héél hoog." Dus dat is waar hij de nieuwe baas Nadella dagelijks fijntjes op wijst.

Hieronder het volledige interview met Bloomberg: