Vanaf vrijdag is de officiële SDK voor Android 5 beschikbaar. Ontwikkelaars kunnen dan starten met het bouwen van hun applicaties voor de eerste grote Android-update in drie jaar tijd. Zoals al bleek tijdens I/O afgelopen juni is Android 5 de eerste 64-bit versie van Google's besturingssysteem. Maar ook het uiterlijk is flink opgefrist.

Overkoepelende stijl

Het nieuwe plattere Material Design is een overkoepelende stijl die geldt voor zowel het visuele als de bewegings- en interactieve ontwerpen op de verschillende Android-platforms en apparaten. Dit moet op termijn gaan zorgen voor een coherent geheel, waarvoor dan ook geheel nieuwe richtlijnen zijn opgesteld. Wat opvalt zijn de schaduweffecten die voor meer diepte moeten zorgen in het mobiele OS.


Lollipop komt mee met Google's Nexus 6, Nexus 9 en de kersverse mediaspeler Nexus Player en wordt de komende weken uitgerold op de Nexus 4, 5, 7, 10 en de Google Play-varianten van andere devices die het bedrijf zelf verkoopt. Of zoals Google het zelf omschrijft: "It's designed to be shared". Maar wat vinden jullie ervan?

Lees verder: De belangrijkste features van Android 5