Nederlandse rechters hebben de afgelopen jaren steeds meer te maken gekregen met zeer gespecialiseerde internetkwesties. Enige tijd terug waren dat bijvoorbeeld de geschillen rondom domeinnamen, daarna kwamen interessantere kwesties als vrijheid van meningsuiting op het web, spam of de legitimiteit van uitwisseldiensten als Kazaa.

Wie, bijvoorbeeld via WebWereld, dit soort zaken ook maar een beetje volgt, komt de naam van jurist Christiaan Alberdingk Thijm van het Amsterdamse kantoor SOLV steeds weer tegen. Als advocaatstagiair kwam hij voor het eerst in aanraking met het internetrecht in de jaren slepende Scientology-zaak waarin vrijheid van meningsuiting centraal stond. In het boek komt hij uiteraard terug op deze zaak, onder meer via een interview met Karin Spaink.

Ook andere internetkopstukken komen in gesprekken aan het woord, wat het boek tot meer maakt dan een populair-wetenschappelijke samenvatting van - pak hem beet - vijf jaren internetrecht in Nederland. Zo mag 'Nederlands grootste spammer' Thijs Cobben zijn verhaal doen over dit fenomeen en komt domeinkaper Gijs Graafland nog één keer uit de luwte tevoorschijn. Het hoofdstuk over peer-to-peer wordt afgesloten met een interview met Kazaa-bedenker Niklas Zennström.

Of het nu gaat over spam, domeinnamen, p2p, vrijheid van meningsuiting op het web, hyperlinks, zoekmachines of de aansprakelijkheid van providers, rode draad in het boek is de vraag of het wereldwijde web op dezelfde wijze gereguleerd moet worden als de offline wereld. Het antwoord van Alberdingk Thijm luidt, niet geheel verrassend, ontkennend. Of zoals Erik Huizer, hoogleraar internettoepassingen, het in zijn voorwoord formuleert: "Dit boek laat zien waar de letters van de 'oude' wetten knellen."

Christiaan Alberdingk Thijm gunt WebWereld-lezers alvast een kijkje in zijn boek via een exclusieve voorpublicatie. Geïnteresseerden kunnen hier gratis het derde hoofdstuk van dit boek lezen.

Christiaan Alberdingk Thijm: Het nieuwe informatierecht, Nieuwe regels voor het internet. Uitgever: Academic Service. ISBN 90 395 2249 9. Het boek ligt vanaf 6 september in de winkel voor 22,50 euro.