Het open source-besturingssysteem Tizen krijgt ondersteuning van nog eens 36 bedrijven, waaronder McAfee, Trend Micro, eBay en Sharp. De gezamenlijke Tizen Association werkt verder aan het op Linux gebaseerde mobiele platform. Oprichters Samsung en Intel krijgen zo steeds meer steun om het Tizen OS in de toekomst serieus in de mobiele markt te zetten. Tegenover Android.

Eerste apparaat stiekem op de markt?

Tizen klopt op de deur. TizenExperts.com onthulde al dat een vroege versie van Tizen al op de markt is: in de NX300-camera van Samsung. Dit terwijl die fabrikant zelf dit specificatiefeit (bewust?) verborgen hield. Ook is de allereerste Tizen-tablet officieel aangekondigd.

Het uiteindelijke doel is het commerciële debuut op een Samsung-smartphone. Dat plan is in januari van dit jaar bevestigt tegenover persbureau Bloomberg, maar nog altijd geen realiteit.

Maar wel gedemonstreerd. Hier op een Samsung Galaxy S II:

Linux versus Linux, met HTML5

MeeGo-reïncarnatie Tizen draait op de Linux-kernel, net als Android. De daar bovenop draaiende software is opgebouwd rond HTML5: alle apps voor het OS worden in die webtaal geschreven. Dat moet ontwikkelwerk voor het platform vereenvoudigen en bovendien compatibiliteit garanderen met andere HTML5-platforms. De Tizen SDK bestaat uit webgebaseerde API’s. Het OS is ontworpen voor gebruik met ARM- of x86-processors.