Het blijft fascinerend, de ontbranding bij de start van een verse ruimtevaartmissie. MAVEN is de naam van de missie, wat staat voor Mars Atmosphere and Volatile Evolution. De vol uitgeschreven naam omschrijft het onderzoek met 8 sensoren naar de atmosfeer en het water dat lang geleden stroomde op de Rode Planeet. Daar wordt ditmaal een half miljard euro in geïnvesteerd.

Hier op Aarde moeten we nog even geduld hebben, alleen al de heenreis naar Mars duurt tien maanden. Vanaf september zal het ruimtevaartuig in de baan rond Mars het onderzoek naar de klimaatveranderingen doen. In de video zien we de succesvolle lancering van de sonde met behulp van een Atlas V-raket, vanaf ruimtehaven Cape Canaveral in Florida.

Het wordt drukker en drukker

Er rijden momenteel twee Marslanders rond en om de planeet circelen drie sondes; twee uit Amerika en één van India. Daar komt in 2014 naast MAVEN ook de begin deze maand gelanceerde Indiaase sonde Mangalyaan bij. Maar ondanks dat het steeds drukker wordt op en rond Mars, wijst NASA op het wetenschappelijke belang van alweer een nieuwe Mars-missie.

“De Rovers [zoals Marslander Curiosity – red.] willen kleine dingen vinden op de oppervlakte, MAVEN is geïnteresseerd in de lange termijnhistorie van Mars. Waren omstandigheden 3 miljard jaar geleden geschikt voor een begin van leven? Het zou kunnen dat er leven is geweest, misschien bacteriën, zelf eerder dan op Aarde”, zegt MAVEN-onderzoeker John Clarke tegen Webwerelds zustersite Computerworld.com.