Wat is de Mac toch mooi. Mijn tweeëneenhalf jaar oude 'bak' wordt dankzij OS X sneller. En veelzijdiger, nu met iTunes, Apple's 'jukebox' die nu ook een muziekwinkel is. Nog wel een beetje (te) duur, maar het werkt perfect. Nou ja, wat wil je; het is van Apple, hè.

Dit is dé manier! De muziekindustrie is er ook blij mee, maar is ondertussen nog altijd op oorlogspad. Steekt daar naar mijn idee veel te veel geld en energie in. Geld en energie die beter besteed kunnen worden. Zet zelf een gelijkwaaridge concurrent op of koop voor mijn part aandelen Apple, maar doe wat. Piraterij is toch niet uit te bannen, maar het is wel binnen de perken te houden door goede legale alternatieven te bieden.

Maar wat doet de Recording Industry Association of Ameria (RIAA)? Dreigen met het platleggen van computers van bestandjeruilers, met behulp van een soort sabotagesoftware die illegale muziek opspoort. Spookverhaal! Ik moet dat nog zien. Hoe kan de RIAA zien dat een MP3-tje op mijn harde schijf een legale of illegale kopie is? Dat gaat ongetwijfeld fout. Wat overigens weer niet zo gek zou zijn: dan zou de op geld beluste RIAA eens wat flinke schadeclaims aan de broek krijgen. Maar goed, de krantekoppen zijn weer gehaald, om de consument wat schrik aan te jagen.

De RIAA richt de pijlen ook steeds vaker op universiteiten, zoals de technische universiteit van de staat Michigan. Daar zouden studenten illegale MP3-tjes over het netwerk pompen. Dus pats boem voor de rechtbank die universiteit. Tot grote verontwaardiging van de universiteit, die er er alles aan zou doen om filesharing van het netwerk te weren en 'volledig meewerkt' met de RIAA. En dit al eens eerder had gedaan.

De universiteit dacht even dat de RIAA abuis was, dat er misschien nieuwe procedures waren. Dus informeerde de uni tweemaal per telefoon en driemaal per e-mail, maar kreeg geen antwoord. Natuurlijk niet: de RIAA had weer een rechtszaak (met de bespottelijke geldwolven-eis van 150.000 dollar per liedje) en weer een stukje angstaanjagende publiciteit. Net zoiets als het rondsturen van intimiderende boodschapjes via instant messaging op p2p-netweren.

Lekker constructief allemaal. En als je daar zoveel energie insteekt, is het geen wonder dat je zelf geen fatsoenlijk legaal alternatief kunt bieden. Dat zag Apple-baas Steve Jobs. Die zei: "Het internet is gemaakt om muziek af te leveren." En Apple ging aan de slag. Resultaat: de iTunes Music Store scoort in z'n korte bestaan al beter dan Pressplay en Musicnet samen.

U weet wel, die twee halfbakken diensten die, gedreven door hebzucht, alles krampachtig in eigen hand wilden houden, gesteund door de RIAA, die club duurbetaalde geldwolven die op kosten van de muziekkopende consument eskaders nog duurdere advocaten op oorlogspad stuurt.

Enneh, die RIAA zal ook best heel nuttige dingen doen voor de business - al zou ik niet weten wat - maar dat is een ander verhaal en daar heb ik nu geen tijd voor want de Ramones staan nog altijd aan.

One two three four!