De providers zijn met name bang dat particulieren massaal urenlang naar streaming video gaan kijken, zo schrijft AP. Daar is internet niet op berekend, stellen zij. Om dergelijke hoogwaardige content te kunnen leveren moet de capaciteit worden uitgebreid. Om dit te financieren willen de isp's geld zien van aanbieders van hd-materiaal.

Consumentengroeperingen en activisten zijn fel tegen dergelijke maatregelen die de neutraliteit van internet kunnen beïnvloeden. Zij zijn bang dat dergelijke praktijken de innovatie in de weg staat en willen wetgeving om de neutraliteit van internet te waarborgen.

Internetproviders doen nu aan overboeking om de kosten laag te houden. Volgens het persbureau betaalt een isp maandelijks vijftien tot twintig dollar voor een continue verbinding van 1 megabit per seconde. Door de overboeking kunnen veertig dsl-klanten met een maximumsnelheid van 768 kbps gebruikmaken van deze megabitlijn. Het dataverkeer kost de isp dus ongeveer 25 tot 50 dollarcent per klant per maand. Daarnaast moeten de isp's investeren in hun netwerk.

Het overboeken van de dsl-lijnen is geen probleem voor het huidige internetgebruik, waarbij men surft, mailt en af en toe downloadt. De isp's voorzien problemen wanneer alle klanten tegelijk het nieuws willen kijken in hoogwaardige kwaliteit.

Google

Critici denken dat het allemaal wel meevalt. Dave Burstein van de DSL Prime-nieuwsbrief: "De vraag stijgt niet zó snel. De vraag zal toenemen, maar ondertussen dalen de prijzen van netwerkapparatuur. Deze daling zet sneller door dan de toenemende vraag naar bandbreedte."

Eerder wilde de Amerikaanse internetprovider Bellsouth dat Google meebetaalt aan zijn dataverbruik vanwege de populariteit van de zoekmachine. Google wilde hier echter niets van weten, en sprak over 'chantage'.